Althans, niet zolang je op fatsoenlijke materialen en onderdelen kunt vertrouwen. En je wilt een beetje een idee hebben van wat je aan het doen bent, uiteraard.
Maar waarom zou je een dergelijke klus niet aan een professional overlaten? Nou, laat ons die vraag beantwoorden met een wedervraag; waarom wel? Natuurlijk zijn er mensen opgeleid die dit project in een handomdraai voor je kunnen opknappen. Maar zelf de benodigde onderdelen inslaan, op maat maken en aanbrengen is een stuk goedkoper. Wat ons betreft is dat reden genoeg om het aanbrengen van je hemelwaterafvoer zelf uit te voeren. Zoiets is nog leerzaam ook!
Wat je voornamelijk nodig hebt is – we zeiden het al – fatsoenlijk materiaal en passende onderdelen. En de zekerheid dat je het gehele proces nauwlettend uitvoert. Maar zodra je een beetje gevoel hebt voor techniek en niet over twee linkerhanden beschikt, moet het aanbrengen van een afvoer heel goed te doen zijn! Alle stappen om deze klus met goed gevolg te klaren, vind je dan ook hieronder. Veel succes!
Hoe zet ik een dakgoot in elkaar?
Door de diverse onderdelen aan elkaar te verbinden volgens de methode die voor iedere variant gebruikelijk is. Dat wil zeggen dat je in het geval van een kliksysteem de buizen en koppelstukken aan elkaar zet door ze simpelweg in elkaar te schuiven totdat ze volledig vast zitten. Andere soorten goten, buizen en andere onderdelen bevestig me met behulp van speciale lijm. In beide gevallen is er altijd sprake van een stevige verbinding, zolang je maar op de kwaliteit van de kunststof kunt vertrouwen.
Dakgoot maat
Meet je dakoppervlak nauwkeurig op om te weten hoeveel onderdelen voor je afwatering je nodig hebt en hoe lang en breed die moeten zijn. Door je hier strikt aan te houden, heb je zekerheid dat je afwatering de hoeveelheid water die het doorgaans te verwerken heeft aankan. Wordt het je afvoer allemaal te veel? Dan kan er schade optreden aan goten en buizen maar ook aan het gebouw waaraan deze bevestigd zijn en zelfs de grond waar deze constructie zich op bevindt. Voorkom dit door je bij het aanschaffen van je goten te houden aan de maten in onderstaande tabel:
- 60 m² à 100 mm mast- of bakgoot
- 100 m² à 125 mm mast- of bakgoot
- 130 m² à 150 mm mast- of bakgoot
- 150 m² à 180 mm mast- of bakgoot
Verdere benodigdheden
Om zeker te zijn van een degelijke afvoer, zul je de volgende onderdelen nodig gaan hebben:
- Dakgoot
- Regenpijpen
- Gootbeugels – om de goten mee aan het gebouw te bevestigen; tussen twee gootbeugels mag maximaal 50 cm dakgoot zitten
- Eindstukken
- Uitloop – verbindingsstuk tussen de dakgoot en de regenpijp
- Verbindingsstukken – hiermee bevestig je meerdere stukken dakgoot aan elkaar
- Een regenton waarin je het opgevangen water verzamelt
Waar moet ik verder op letten?
Zorg ervoor dat de aansluiting van alle verschillende onderdelen binnen je afwatering onberispelijk is. Daarom moet de diameter voor alle buizen, goten en koppelstukken helemaal gelijk zijn. Plaats daarnaast om de acht meter goot een regenpijp, zodat je zeker weet dat het water gemakkelijk weg kan lopen.
Veel succes!