Het verschil tussen aardewerk en porselein servies

Sorry? Is dat er überhaupt? Het bestaat immers allebei uit klei. Zoveel verschil zou er dan ook niet moeten zijn. Is het dan niet slechts een kwestie van smaak?

Neen, luidt het snoeiharde antwoord! Althans, tja, smaak komt er natuurlijk wel bij kijken. Maar in de basis van deze twee varianten zit toch wel behoorlijk wat verschil. En dat merk je zowel aan de manier waarop het wordt gemaakt als het uiterlijk. Dergelijke eigenschappen zorgen er weer voor dat je liever voor het een kiest dan voor het andere. Kom je er net helemaal uit en ben je te onbekend met de soortelijke eigenschappen van beide materialen om te weten wat je nou eigenlijk in huis wilt halen? Dan hopen we je met onderstaande uitleg een eindje op weg te helpen.

Porselein

Aan de basis van porselein ligt een zeer witte klei die bekend is onder de naam kaolien. De glasachtige allure van het eindresultaat komt tot stand door vermenging met zilverzand en veldspaat. Hieraan wordt vocht toegevoegd, zodat het mengsel in de gewenste vorm gekneed of geperst kan worden.

Porseleinen Servies kopen? Klik dan hier!

Mocht je ooit in de gelegenheid zijn om de twee met elkaar te vergelijken, dan zul je al gauw merken dat een porseleinen bord over het algemeen veel lichter is dan een aardewerk soortgenoot. Dat wil niet zeggen dat eerstgenoemde niet stevig is! Hier zorgen de hoge oventemperaturen waarmee het materiaal bereid wordt wel voor. Die kunnen oplopen tot 1500 graden Celsius! Het resultaat is een servies dat ligt, stevig en voor dagelijks gebruik heel erg praktisch is. En zelfs licht doorlaat.

Aardewerk

Hoge temperaturen zorgen voor meer stevigheid, zeiden we toch? Nou, daarom zul je merken dat aardewerk servies een heel stuk zachter is. Voor de vervaardiging hiervan loopt het kwik in de oven namelijk op tot maximaal zo’n 1150 graden Celsius. De stevigheid van het materiaal is grotendeels te danken aan een glazuurlaag die achteraf wordt aangebracht. Bovendien zorgt dit ervoor dat aardewerk minder gevoelig wordt voor krassen.

Aardewerk Servies kopen? Klik hier!
Het verschil tussen aardewerk en porselein servies

Smaken verschillen

Kijk, het ligt er maar net aan van wat voor gelegenheid er sprake is. Iets heel deftigs zal volgens de een sneller om porselein vragen dan om aardewerk, hoewel dat laatste materiaal ook zeker een bepaalde klasse uitstraalt. Kijk maar eens naar de serviezen van Le Creuset om te zien wat we bedoelen! Ja, smaak speelt zeker een rol. Er zijn nou niet bepaald etiquetteregels die de ene afstammeling van klei uitsluit en de andere niet. Maar eten en drinken worden er niet meer of minder lekker door. Ga daarom vooral af op je gevoel en wees bewust van de uitstraling die beide materialen te bieden hebben.

Back to top button