HuisOverig

Zelf structuurverf maken: de complete handleiding

Structuurverf geeft je muren een extra dimensie en heeft daarom de afgelopen jaren steeds meer populariteit gewonnen. Helaas is het nogal duur om in de winkel te kopen. Gelukkig kun je zelf gemakkelijk structuurverf maken met enkele materialen die je waarschijnlijk al in huis hebt. Hieronder vind je de complete handleiding voor het maken van je eigen structuurverf.

Benodigdheden

 • Verf (latex of acryl)
 • structuurmiddel (bijvoorbeeld gips of zand)
 • Mengbak
 • Roerstaaf
 • Verfbak
 • Roller of kwast

Stap 1: Verf mengen met structuurmiddel

Neem de verf en het structuurmiddel en meng ze goed in de mengbak. Het verhoudingspercentage hangt af van hoe grof of fijn je de structuur wilt hebben. Gemiddeld wordt aangeraden om ongeveer één deel structuurmiddel op vier delen verf te gebruiken. Roer de verf en het structuurmiddel grondig door elkaar totdat ze goed zijn vermengd.

Bezig met je woonkamer opnieuw inrichten? Lees dan ons artikel Je woonkamer opnieuw inrichten: dat doe je zo!

Stap 2: Verf op de muur aanbrengen

Giet de verf die je hebt gemaakt in de verfbak en gebruik een roller of kwast om de verf op de muur aan te brengen. Je kunt de verf in één richting aanbrengen, maar je kunt ook heen en weer bewegen voor een meer random effect. Laat de verf drogen volgens de aanwijzingen op de verf.

Tips over structuurverf aanbrengen

Stap 3: Aanvullende lagen toevoegen

Als je nog meer structuur wilt, kun je nog een of meer lagen toevoegen nadat de eerste laag is opgedroogd. Zorg er wel voor dat de verf goed is opgedroogd voordat je verder gaat.

Op zoek naar de juiste kleur op je muur? lees dan ons artikel Kies de juiste kleur verf voor je muren.

Stap 4: Afwerking

Na het aanbrengen van de structuurverf, kun je de muur afwerken met een kleur naar keuze. Dit kun je doen door een laag verf op de structuurverf aan te brengen of door middel van verftechnieken zoals spuitverf of stippen.

Extra tips

 • Probeer altijd eerst op een klein stukje muur uit wat je verhouding tussen verf en structuurmiddel moet zijn voordat je begint met de hele muur.
 • Hoe groter het structuurmiddel, hoe meer structuur er zal zijn. Probeer dus verschillende verhoudingen uit tot je de gewenste textuur hebt bereikt.
 • Zorg ervoor dat u altijd een nauwkeurige verhouding tussen de verf en het structuurmiddel hanteert, aangezien te veel structuurmiddel resulteert in een zachte, onregelmatige textuur en te weinig structuurmiddel resulteert in een glad oppervlak.
 • Houd rekening met het soort structuurmiddel dat u gebruikt. Sommige structuurmiddelen zijn zwaarder dan anderen en kunnen de verf zwaarder maken. Hierdoor kan de verf sneller van de muur glijden en is het belangrijk om te zorgen voor een goede verdeling van het structuurmiddel.
 • Probeer verschillende soorten structuurmiddelen uit om te zien welke textuur het beste bij uw interieur past. Dit kan variëren van grove korrels tot fijne sand-achtige structuurmiddelen.
 • Laat de verf goed drogen voordat u verder gaat met het verven van de volgende laag. Dit voorkomt dat de verf afschilfert en dat de textuur verloren gaat.
 • Gebruik altijd kwalitatieve verf en structuurmiddelen om de beste resultaten te garanderen. Goedkope producten kunnen de kwaliteit van de verf en de textuur beïnvloeden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button