Zomerzonnewende

Je hebt misschien wel eens gehoord van zomerzonnewende, maar wat is dit precies? Tijd om je er in te verdiepen en daarom leggen wij je er graag wat meer over uit. De zomerzonnewende is namelijk een woord wat steeds vaker wordt gebruikt en dan is het fijn dat jij ook de betekenis kent. Verdiep je er daarom in om dit artikel door te nemen en dan ben je op de hoogte van de betekenis van de zomerzonnewende.

Wat is een zomerzonnewende?

Heb je jezelf wel eens de vraag gesteld, wat is een zomerzonnewende? Een goede vraag, de zomerzonnewende is namelijk het begin van een astronomische zomer. Er komen dan weer lekkere warme dagen aan. Hierbij bereikt de zon het hoogste punt en op deze mooie dag zijn zowel de dag als de nacht even lang. Met name in Noord-Europa is de zomerzonnewende erg populair. Daar dansen, zingen en eten ze rondom de vreugdevuren en daar vieren ze het midzomerfeest op deze dag. Nou weet je wat een zomerzonnewende is.

Wanneer is de zomerzonnewende?

In 2020 valt de zomerzonnewende op 20 juni om 23.43 uur. Een jaar later, in 2021, hebben we de zomerzonnewende op 21 juni om 5.32 uur. In 2022 is 21 juni om 11.13 uur het moment dat dit gebeurt. Op het Noordelijk halfrond valt deze dag altijd op 20 of 21 juni.

De langste dag

Goed om te weten wanneer het de langste dag is, dit is als je je boven de evenaar bevindt namelijk op 21 juni. Veel mensen staan er even bij stil en denken aan de mooie tijd die er komen gaat. Mensen zijn dankbaar voor iedere dag dat ze mogen genieten. In veel landen wordt ook de langste dag gevierd, maar vroeger werd dat meer gedaan dan tegenwoordig .

De kortste dag

Het is altijd leuk om te weten wanneer het de kortste dag is. Als je je onder de evenaar bevindt, dan is dit 21 juni. Het is een dag waar veel mensen bij stilstaan, er is toch weer een mijlpaal bereikt. Sommige mensen uit bepaalde landen kijken er ieder jaar weer naar uit om hierbij stil te staan. Vroeger werd het nog intenser gevierd dan tegenwoordig. Maar er zijn nog genoeg landen waar de kortste dag gevierd wordt.

Meer zonlicht

Tijdens de zomerzonnewende is er sprake van meer zonlicht op het noordelijk halfrond. Dit is officieel de 20ste of de 21ste juni, het ligt er aan waar je precies woont. Sommige mensen denken ook dat het die dag meteen het warmste is van de zomer, daar dat is niet zo. Je gaat wel een mooie periode in waarin de zon weer wat vaker schijnt en het dus warmer gaat worden. Meer zonlicht en een periode waar veel mensen naar uit kijken.

Tradities zomerzonnewende

Een bekende traditie is het midzomerfeest, het draait hierbij namelijk allemaal om de zomerzonnewende op 21 juni en het gaat hier ook over de voor Christelijke feestelijkheden die samen gaan met deze dag. Het speelt zich met name af in Noord-Europa. – Wist je dat ze in Denemarken de feestelijkheden rondom de zonnewende Sankt Hans aften noemen? – In Noorwegen noemen ze het midzomer Sankthansaften of Jonsok.

Back to top button