HuisTuin

Tuin op de schop? Pak je project verstandig aan!

Zie jij het groen rondom je woning als een visitekaartje voor of een weerspiegeling van jezelf? Dan zorg je er uiteraard voor dat dit er uitnodigend uitziet!

Maar het is een misvatting dat een tuin zich beperkt tot de kleur groen. Wat te denken van het effect dat hout en stenen erop hebben? En misschien heb je dit alles al in je inrichting opgenomen. Maar ware perfectie kan pas bestaan zodra je over alle facetten 100% tevreden bent! Is dit nog niet het geval? Dan ga je natuurlijk aan de slag! Maar niet direct, uiteraard. Eerst moet er een fatsoenlijk plan worden opgesteld. Kies niet voor natte vinger werk maar voor een gedetailleerd plan van aanpak.

Het plan

Wat je precies wilt aanpassen en hoe, laten we helemaal aan jou over. Maar we helpen je wel graag op weg. Om tot een fatsoenlijk schema te komen, kijk je daarom eerst naar wat je allemaal zou willen aanpassen in en rond je tuin. Laat je hierbij door niets tegenhouden; in dit stadium is geen idee te gek. Zodra je al je wilde plannen in een lijstje hebt verwerkt, ga je eens kijken naar wat realistisch is en wat niet. Welke zaken krijg je allemaal af binnen de door jou gestelde tijd, wat heeft prioriteit en wat staat je beschikbare budget allemaal toe? Door via deze factoren je ideeën aan of af te strepen, krijg je al gauw een idee van wat er allemaal echt gaat gebeuren. Zet dit in de door jou gewenste volgorde en voila, je hebt een planning!

Nog een paar tips:

  • Schaf wel het materiaal aan dat je nodig hebt, maar nog niet alle gereedschappen; deze kun je wellicht van mensen in je omgeving lenen. Dat scheelt weer in de kosten en je slaat geen tools op die je na deze ene keer nooit meer gebruikt. Wat nog aan je geluk ontbreekt zodra je iedereen af bent geweest, koop of huur je bij een speciaalzaak. Kies hierbij wel kwaliteitsmerken uit.
  • Wijk niet van de planning af. Door er lukraak klussen bij te pakken, lopen de kosten alleen maar verder op en raak je het overzicht volledig kwijt.

Terras

Aan de slag dan maar! Met je terras, bijvoorbeeld. Heb je hier al plannen voor? Een stenen terras staat bijvoorbeeld erg mooi, maar je hebt wel telkens weer last van opspringend onkruid. Een sfeervolle oplossing is het bouwen van een vlonder. Dankzij de drainage en het worteldoek onder dit houten terras, blijft de grond stabiel en heeft onkruid geen enkele kans om tussen de planken door te groeien!

terras met loungeset

Borders

Jouw paden en perken moeten er uiteraard aantrekkelijk uitzien. Denk dan ook zeker aan de directe omgeving ervan! Bijvoorbeeld door deze op te vullen met Ardenner split of andere versplinterd gesteente. Jij weet zelf uiteraard het beste welke soort het beste past bij jouw plannen. De kleur is immers alles bepalend.

En verder

Er bestaan talloze manieren om je tuin te verrijken. Het is maar precies wat je ervan verwacht. Wil je een schutting, tuinhuis of schuurtje bouwen? Laat niemand je dan tegenhouden. Kies alleen wel hout uit dat goed tegen een stootje kan en kies het niet uit met behulp van een (online) catalogus; de kleuren hierin komen namelijk lang niet allemaal even goed overeen met de werkelijkheid.

Heel veel succes en plezier met de metamorfose van jouw tuin!

Gerelateerde artikelen

Back to top button