Woontrends 2020

Een nieuw jaar, een nieuw decennium zelfs! En daar horen nieuwe trends bij. Niet enkel kledij kleurt anders volgens het seizoen en tijdperk, ook voor woontrends is het tijd voor een nieuw jasje. Een overzicht van wat zoal te verwachten valt, zodat je geen trend mist in 2020!

Woontrends 2020

Green green grass of home

Je kan er niet naast kijken. De Greta Thunbergs van deze wereld hebben in 2019 voor een ommezwaai gezorgd op vlak van milieubewustzijn. En die trend zal alleen nog maar sterker worden, ook op vlak van interieur. Het woord duurzaamheid klinkt tegenwoordig als een klok. En dan gaat het niet enkel om energiezuinige lampen. Ook op vlak van materiaal doen producenten er alle moeite voor om mee te bouwen aan een verbeterde wereld door bijvoorbeeld te gaan recyclen. Zelf kan je eveneens je steentje hiertoe bijdragen. Ben je al eens een kringloopwinkel binnengestapt om te zien wat voor toffe spullen je daar aantreft?

Kopers hebben niet enkel aandacht voor het wat, maar ook voor het hoe. In welke omstandigheden wordt iets geproduceerd en welke waarden belichaamt het bedrijf? Hierdoor gaan kopers tegenwoordig veel meer op zoek naar ambacht en handwerk en verzetten ze zich tegen massaproductie. Het leuke is dat duurzame producten vaak ook esthetisch een streling voor het oog zijn. Duurzaamheid en schoonheid verenigd dus.

Green green grass of home woontrends 2020

Kopers hebben niet enkel aandacht voor het wat, maar ook voor het hoe. In welke omstandigheden wordt iets geproduceerd en welke waarden belichaamt het bedrijf? Hierdoor gaan kopers tegenwoordig veel meer op zoek naar ambacht en handwerk en verzetten ze zich tegen massaproductie. Het leuke is dat duurzame producten vaak ook esthetisch een streling voor het oog zijn. Duurzaamheid en schoonheid verenigd dus. Bovenstaande trend heeft tot gevolg dat materialen en kleuren voor het nieuwe decennium natuurlijk zijn. 

Hout en marmer kennen we al rijkelijk. Nu komt daar nog een heel gamma aan materialen bij: van fluweel over kruk en keramiek naar riet en jute, noem maar op.
De trendkleuren zijn zacht en organisch en zorgen voor de nodige gezelligheid. Kies zeker voor volgende accenten in je interieur als je mee wil zijn: okergeel, romantisch roze en rustig blauw, grijs of groen. De trendkleuren van 2019 en 2020 wijzen in die richting en dit zullen ze nog wel een eindje doen.

Smart Slim interieur woontrends 2020

Van smartphone naar smart interieur

Dat je mobieltje slim is, wist je natuurlijk allang. Maar ook je interieur kan slim en efficiënt zijn. En dit staat niet in contrast met duurzaam, integendeel. Denk aan een slimme thermostaat, zonnepanelen, weinig verbruikende ledverlichting die automatisch bediend wordt, een heetwaterkraan. Voeg daarbij een draadloze aansturing en het resultaat is een fijn en strak interieur zonder vervelende kabels. Een trend die zeker de nodige aandacht verdient van interieurliefhebbers.

kleuren Woontrends 2020

Het leven is aan de durvers

Wees niet bang om eens te experimenteren! Niet alles hoeft standaard te zijn. Prikkel eens de zintuigen door bijvoorbeeld te kiezen voor contrasterende kleuren. Let wel, de toon hoeft daarom niet hard te worden. Een opvallende kleur past perfect binnen een natuurlijk decor. Ook met zwart en wit kan je in je interieur een evenwichtig geheel vormen. Niet enkel de kleur, maar ook de motieven zijn belangrijk wanneer je moed en durf toont. Een apart motiefje staat in contrast met de egale beeldschermen van allerlei multimedia en dit geeft uitstraling aan je interieur.

Woontrends 2020 minimalistisch

Klein maar fijn

Wonen in de steden is aan een felle opmars bezig. Veel mensen op weinig ruimte dus. En dit vergt wat denkwerk. Interieurtrends spelen hierop in. Ruimtebesparende ideeën zijn er al een hele tijd, maar nu gaat alles in snel tempo. Architecten en interieurontwerpers zijn erg vindingrijk wanneer het gaat om het zo praktisch mogelijk inrichten van een kleine ruimte zonder het esthetische uit het oog te verliezen. Functionele oplossingen dringen zich op, maar dat betekent niet dat het niet gezellig kan worden. Het is zeker een uitdaging, maar één die loont. In interieurzaken worden tegenwoordig steeds meer kleine ruimtes nagebootst.

Heel verrassend hoe een appartementje van minder dan 50 vierkante meter er kan uitzien en hoe praktisch en multifunctioneel dit kan worden.
In kleine ruimtes kiest men ook vaak voor hybride wonen. Traditionele scheidingen tussen kamers verdwijnen en werk, ontspanning en privéruimtes vormen één harmonieus geheel.
Minimalisme is trouwens geen exclusief stedelijk begrip. Ook op het platteland zijn mensen tegenwoordig op zoek naar rust en tiny houses.

Overtuigd van een duurzaam, natuurlijk, multifunctioneel en slim interieur waar ruimte is voor creativiteit en durf? Bekijk eens hoe je je eigen woonst kan aanpassen aan de nieuwe trends en kan omvormen tot een 2020 proof geheel.

Back to top button