Huis

Lampen zijn een essentieel onderdeel van je interieur

Story Highlights
  • Lampen zijn essentieel voor interieur
  • De kroonluchter is weer terug
  • Bepaal verlichting aan de hand van de ruimte

Wanneer je je interieur wil veranderen of misschien enkel wat aanpassen, dan denk je waarschijnlijk niet in de eerste plaats aan lampen. Toch mag je het belang van lampen op je interieur niet onderschatten. Ze zorgen namelijk voor sfeer in je ruimte.

Welke soorten lampen bestaan er?

Zoals je waarschijnlijk al kan raden, zijn er enorm veel soorten lampen. De meest voorkomende lampen zijn de hanglampen en de plafondlampen. Dit zijn niet dezelfde soort lampen. Hanglampen worden altijd opgehangen aan een kabel terwijl plafondlampen rechtstreeks aan het plafond worden gemonteerd. Hieronder vind je meer tips over de installatiehoogte van lampen.

Ook beginnen mensen terug hun weg te vinden naar kroonluchters. Deze lampen worden voornamelijk gebruikt om de aandacht te trekken. Ze vormen vaak het middelpunt van de ruimte. Deze lampen worden meestal gebruikt in een woonkamer boven de eettafel of in een inkomhal.

Op lampenmaster.nl  vind je verschillende soorten lampen. De kans is heel groot dat je er wel iets vindt naar jouw smaak!

Bepaal je verlichting aan de hand van je ruimte

Het spreekt voor zich dat je niet in elke ruimte van je woning dezelfde soort verlichting nodig hebt. In een woonkamer zal je misschien eerder kiezen voor een sfeervolle en warme verlichting. Bij een bureau of een werkruimte moet de verlichting voornamelijk functioneel zijn. Het is dus belangrijk dat je op voorhand beslist wat voor verlichting en dus welke soort lampen je nodig hebt in elke ruimte. Op lampenmaster.nl kan je eenvoudig alle lampen per ruimte bekijken.

Tips bij het ophangen van de lampen

Het is natuurlijk erg belangrijk dat je je lampen op de juiste hoogte ophangt. Dit hangt af van de soort lamp en ook van de ruimte waarin ze gebruikt worden. Als je een lamp, meestal een hanglamp, boven een eettafel wil ophangen, kan je kleine lampen best 55 tot 65 centimeter boven de eettafel hangen. Grote lampen kan je best iets hoger hangen, namelijk 65 tot 75 centimeter. Deze hoogte is gemeten tot aan de onderkant van de lamp.

Bij een bureau of een werkruimte in huis is het belangrijk dat er geen schaduw wordt gecreëerd op je (werk)tafel. Daarom is het af te raden dat de lamp achter jou wordt gemonteerd. Indien het mogelijk is, kan je de lamp best monteren vlak boven je werktafel.

Idealiter hangt ze minimaal 120 centimeter boven je werktafel, maar dat kan natuurlijk nog hoger als je plafond ook hoger is.

Gerelateerde artikelen

Back to top button