Health

Vergroot je assertiviteit!

Story Highlights
  • Assertiviteit draait om verbale en non-verbale communicatie
  • Vergroot je assertiviteit door het volgen van een cursus
  • Meer zelfvertrouwen en voor jezelf opkomen

Ben jij iemand die eigenlijk geen nee durft te zeggen en die een chronisch gebrek aan zelfvertrouwen heeft en om die reden niet altijd durft te zeggen wat je vindt? Dan heb je een gebrek aan assertiviteit. Dit is een sociale vaardigheid. Gelukkig kun jij je eigen assertiviteit prima vergroten. Daar weten wij van inspirationblog.nl echt alles van. Wij durven tegenwoordig heel goed nee te zeggen namelijk. Vraag dat maar aan onze omgeving.

Communicatie in verbale en non-verbale vorm

Assertiviteit gaat over communicatie en dat in zowel verbale vorm als in non-verbaal opzicht. Het is voor je zelf en je eigen belangen opkomen zonder dat de relatie met de ander schade aangericht wordt. Assertief zijn betekent dat je perfect aan kunt geven waar jouw grenzen liggen zonder ook maar iemand te kwetsen. Het is op welhaast serene wijze opkomen voor je rechten en het is grenzen stellen. Veel mensen ervaren juist op dit vlak problemen. Voor die groep mensen is het een goed idee om een cursus assertiviteit te volgen.

Sta zo rechtop mogelijk en laat je handen zien

Assertief zijn of de assertiviteit vergroten is meer dan alleen beter communiceren. Het zit ook in je houding, iets dat tijdens een cursus ook aan bod komt. Wist je dat als je zit het verstandig is wat voorover te leunen? En dat als je staat, je zo rechtop mogelijk gaat staan? Gebaren spelen eveneens een belangrijke rol en probeer niet te draaien met je handen. Dat geeft namelijk onzekerheid aan. Zorg dat je handen zichtbaar zijn. Het zijn zomaar wat zaken die je snel verder kunnen helpen.

In staat om knopen door te hakken

Als jij je assertiviteit vergroot, dan durf je voortaan nee te zeggen en durf je gewoon open en eerlijk te communiceren. Een ander zal steeds meteen weten wat je bedoelt en je weet steeds op respectvolle wijze anderen iets duidelijk te maken zonder dat je angst hebt iemand te kwetsen. Het versterkt bovendien het gevoel van eigenwaarde en gebleken is dat je minder snel boos wordt. Het zelfvertrouwen groeit en je bent eindelijk in staat om knopen door te hakken, beslissingen te nemen. Tijdens een cursus assertiviteit richt jij de focus op jezelf en weet je agressie om te zetten in assertiviteit. Je voelt je gewoon meer mens met de bagage die je opdoet tijdens een cursus. En dat komt je van pas in zowel je privéleven als in je werkzame leven.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button