Huis

Verhuizen met kinderen, hoe pak je dat aan?

Een verhuizing kan verschillende redenen hebben, je wilt graag groter of juist kleiner gaan wonen, je hebt een nieuwe baan in een andere stad of misschien was je wel gewoon toe aan een nieuwe omgeving. Een verhuizing op zich brengt al ontzettend veel met zich mee, laat staan als je ook nog eens kinderen hebt die natuurlijk met je mee moeten verhuizen. 

Of je kind nu nog heel jong is of al wat ouder, een verhuizing heeft een flinke impact op hun leven. Hier moet je dan ook rekening mee houden tijdens deze periode. Ondanks dat je zelf misschien druk bent met het plannen en regelen van verschillende dingen omtrent de verhuizing, is het belangrijk dat een kind zich ook bewust is van wat je aan het doen bent. 

Het ligt natuurlijk enorm aan de leeftijd van je kinderen hoe bewust zij zich zijn van de verhuizing. Heb je een kindje van onder de 4 jaar? Dan verloopt het natuurlijk heel anders dan wanneer je kind 10 is. Hoe pak je dit nou aan? En hoe ga je dit allemaal voor elkaar krijgen?

Wanneer vertel je een kind dat je gaat verhuizen? 

Als een kindje nog heel jong is hebben ze geen besef van tijd, hen hoef je dan ook niet maanden van tevoren in te lichten over wanneer je gaat verhuizen. Vanaf een leeftijd van ongeveer 4 jaar zijn ze zich wat bewuster van wat er om hen heen gebeurt en hebben ze misschien ook wel door dat er iets aan de hand is. Zo kun je een jong kind een aantal weken voor de verhuizing inlichten, dit voorkomt verwarring en onrust bij je kind.

Is je kind wat ouder, dan is het beter om ruim van tevoren de verhuizing aan te kondigen. Zo kunnen zij alvast wennen aan het idee. Wat oudere kinderen zitten op school en hebben hier vrienden, een verhuizing kan betekenen dat zij afscheid moeten nemen van deze grote elementen in hun leven. Dit kan emoties losmaken en misschien wel leiden tot boosheid. Door hen ruim van tevoren in te lichten kunnen zij vast wennen aan het idee van een verhuizing en zich hier ook op aanpassen.  

Kinderen bewust meenemen in het proces

Jonge kinderen weten vaak niet wat verhuizen is, zorg er dus voor dat het voor hen duidelijk is wat er gaat gebeuren. Maak het concreet! Ook is het vaak positief om hen mee te nemen in het proces. Denk hierbij aan het laten zien van de nieuwe woning, maar ook aan het helpen inrichten van de eigen kamer. Zo is een kind zich bewuster van wat er gaat gebeuren en zal er ook enthousiasme bij komen kijken.

Bij kinderen die wat ouder zijn kun je de verantwoordelijkheid leggen om hun eigen spullen in te pakken. Het komt vaker voor dat kinderen tussen de 7 en 15 jaar ongeveer opzien tegen een verhuizing. Wanneer je hen meer betrekt in het proces en ook meeneemt in het maken van beslissingen zullen ze zich meer betrokken voelen en zullen ze misschien ook enthousiast richting de verhuizing gaan. 

Voor kinderen is het hebben van herkenning fijn wanneer zij in een geheel nieuwe situatie belanden. Door hen te betrekken in verschillende keuzes zullen kinderen het gevoel hebben dat ze invloed hebben. Bij een verhuizing met kinderen komt veel kijken, ook meer spullen natuurlijk. Dit is iets wat Verhuisbedrijf Budget Verhuisservice van je over kan nemen. Wij verhuizen al jouw spullen en dat van je kinderen natuurlijk.

Hulp inschakelen van verhuisbedrijf

Bij een verhuizing met kinderen komen erg veel spullen naar voren die ook mee moeten met de verhuizing. In een woning bezit je zelf al veel spullen, sommige zul je dagelijks gebruiken, maar andere heb je misschien wel opgeslagen staan in een rommelkamer, schuur of zolder. Als je kinderen hebt komen al deze spullen er ook nog eens bij. Een kind bewust meenemen in het proces betekent ook dat ze hun eigen spullen inpakken. Weet je zelf niet meer waar je moet beginnen en heb je ook nog eens meubels die mee moeten naar de nieuwe woning? Een verhuisbedrijf Delft kan je helpen in het overbrengen van je spullen en meubels. Zo kun jij je op de dag van de verhuizing vooral focussen op het grote plaatje. Namelijk je nieuwe thuis, samen met je kinderen. Om deze verhuizing soepel te laten verlopen is het belangrijk dat iedereen goed op de hoogte is van de datum en tijd hiervan. Zorg er dan ook voor dat je kinderen ruim de tijd hebben gehad om afscheid te nemen van zowel het huis, de omgeving en misschien ook wel de vrienden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button