Trends

3 tips om veiliger op hoogte te werken 

Werken jouw werknemers vaak op hoogte? Dan wil je natuurlijk dat ze dit zo veilig mogelijk kunnen doen. Werken op hoogte brengt immers een hoop risico’s en gevaren met zich mee, die jij als werkgever zo goed mogelijk af dient te dekken. Soms is het misschien lastig om te bepalen hoe je dat het beste kunt doen, dat kunnen we ons goed voorstellen. Daarom geven we je in dit artikel 3 tips om veiliger op hoogte te kunnen werken!

1. Zorg voor de juiste veiligheidsmaterialen 

Ten eerste is het erg belangrijk dat werknemers altijd toegang hebben tot de juiste veiligheidsmaterialen, op iedere plek waar ze aan het werk gaan. Als werkgever is het jouw verantwoordelijkheid om die materialen te verstrekken. Steigers zijn natuurlijk een must bij het werken op hoogte, maar je kunt deze nog veiliger maken door aluminium loopbruggen in te zetten. Hiermee kun je tijdelijke loopbruggen maken op werkplaatsen, maar ook een veilige oversteekplaats maken tussen steigers. Ook veiligheidsharnassen zijn in sommige gevallen een goed idee. Zo kunnen werknemers eigenlijk bijna niet vallen. Naast het aanschaffen van de juiste materialen is het onderhouden ervan ook erg belangrijk. Vergeet dit dus zeker niet. 

2. Laat je werknemers een veiligheidstraining volgen 

Het is belangrijk dat jouw werknemers een veiligheidstraining volgen voordat ze op hoogte gaan werken. Als werkgever ben je verantwoordelijk voor het organiseren van zo’n training, zodat jouw personeel op de hoogte is van alles rondom veilig werken op hoogte. Wanneer een werknemer de training afrondt, blijft het certificaat in de meeste gevallen 5 jaar geldig. Je hoeft jouw mensen dus niet ieder jaar opnieuw op training te sturen. Naast een veiligheidstraining is ook een EHBO-cursus aan te raden. Mocht er toch iemand vallen of mocht er een ander soort ongeluk gebeuren, dan is het fijn als iedereen die aanwezig is weet wat ze moeten doen. In veel gevallen kan dit de gevolgen van het ongeluk beperken. De kans is misschien klein, maar mocht er ooit iets misgaan op de werkvloer, dan is het erg fijn als jouw medewerkers een EHBO diploma hebben!

3. Beschermende kleding 

Als jouw werknemers op hoogte werken, ben jij als werkgever in de meeste gevallen verplicht om jouw personeel te voorzien van beschermende kleding. Denk bijvoorbeeld aan stevige werkschoenen met goede zolen die veel grip bieden en een goedgekeurde helm. Mocht een werknemer vallen tijdens het werk, dan kan het dragen van beschermende kleding hem of haar een hoop letsel besparen. Vooral in helm is in zo’n geval van levensbelang, aangezien je hoofd erg kwetsbaar is als je van een grote hoogte valt. Beschermende kledingstukken zitten niet altijd lekker, maar maak jouw personeel duidelijk waarom het belangrijk is dat ze de kledingstukken toch dragen. 

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button