Overig

Alles over grafstenen

Je wilt er natuurlijk het liefst niet over nadenken, maar soms is het toch noodzakelijk; grafstenen. Je hebt ze in allerlei soorten en maten, waardoor je het overzicht wellicht een beetje verliest. In dit artikel geven we antwoord op veel gestelde vragen en geven we informatie over het kiezen van de juiste grafsteen. 

Wat kost een grafsteen?

Een grafsteen kun je zo duur maken als je zelf wilt. De prijzen voor grafstenen variëren tussen de €2000 en de €4000. De prijs van een grafsteen wordt bepaald door een aantal factoren. De belettering, de materiaalkeuze en de eventuele accessoires bepalen de prijs. Het is belangrijk dat een grafmonument helemaal naar wens en smaak is. Bij de meeste bedrijven kun je alle wensen in een adviesgesprek bespreken en samen met de adviseur tot een idee komen voor de grafsteen. Bij dit gesprek wordt meestal ook meteen de uiteindelijke prijs berekend. 

Wie betaalt de grafsteen? 

Grafmonumenten kunnen voor een deel vergoed worden door de uitvaartverzekering. Hoeveel er wordt vergoed kun je altijd navragen bij de betreffende uitvaartverzekering. Dan weet je ook meteen hoeveel je eventueel zelf nog moet betalen. Dit voorkomt ook eventuele nare verrassingen. 

Welke mogelijkheden zijn er omtrent de samenstelling van een grafsteen? 

Grafmonumenten zijn er voor iedereen en zijn heel persoonlijk. Hierdoor zijn er ook heel veel mogelijkheden om het juist zo persoonlijk te kunnen maken. Tegenwoordig kun je alles helemaal zelf bedenken; van kleurstelling tot lettertype en van vorm tot materialen. Dit is uiteraard ook afhankelijk van de richtlijnen van de begraafplaats en het type graf. Dit kun je meestal opvragen bij het bedrijf of de begraafplaats. Zo heb je bijvoorbeeld de keus tussen een liggende grafsteen en een staande. Een liggende grafsteen wordt vaak gebruikt op een algemeen graf en een staande grafsteen wordt vaak gebruikt op een particulier graf. De kleur en het materiaal is helemaal afhankelijk van de wensen. Brons, glas, natuursteen, rvs en hout zijn veelgebruikte materialen voor grafstenen. Qua kleurgebruik zijn er vaak geen grenzen, maar meestal kiezen mensen voor rustige en natuurlijke kleuren zoals zwart, antraciet, wit, grijs en beige. Maar ook lichte kleuren, groen, geel, oranje of paars zijn te kiezen. Naast de combinatie van materiaal en kleuren kun je kiezen voor de vorm en eventuele accessoires. Ook kun je kiezen voor beplanting op het graf of een dekplaat. Van sierlijk tot traditioneel en van recht tot rond; er is heel veel mogelijk qua vorm. 

Persoonlijk contact

Het is bovenal heel erg belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij het bedrijf dat de grafsteen maakt en levert. Het is fijn om persoonlijk contact te hebben met het bedrijf en grafstenen in het echt te kunnen zien ter inspiratie. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button