Tuin

Alles wat je moet weten bij het kopen van poolcovers

Een zwembad is een geweldige aanvulling op elke tuin, maar het onderhoud kan soms een uitdaging zijn. Een poolcover biedt de perfecte oplossing om je zwembad schoon, veilig en energiezuinig te houden. Of je nu net een nieuw zwembad hebt of je oude afdekking wilt vervangen, het kiezen van de juiste poolcover kan een wereld van verschil maken. 

In deze blog bespreken we alles wat je moet weten bij het kopen van poolcovers, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken en optimaal kunt genieten van je zwembad!

Waarom poolcovers onmisbaar zijn

Men staat er niet vaak bij stil, maar poolcovers zijn essentieel voor het onderhoud en gebruik van je zwembad. Zo bieden ze verschillende voordelen die er niet alleen voor zorgen dat je zwembad schoon blijft, maar kunnen ook helpen besparen op de energierekening:

  • Bescherming tegen vuil en bladeren: Een poolcover houdt bladeren, vuil en ander ongewenst afval uit je zwembad. Dit vermindert de noodzaak voor constante reiniging en zorgt ervoor dat het zwembadwater langer schoon blijft.
  • Energiebesparing en waterbehoud Een goed geïsoleerde poolcover helpt warmte vast te houden, waardoor je energiekosten kunt besparen. Bovendien vermindert het de verdamping van je water, waardoor je dit minder vaak hoeft bij te vullen.
  • Minder gebruik van chemicaliën: Omdat zwembadafdekking voorkomt dat vuil en bladeren in het zwembadwater terecht komen, blijft het water schoner. Hierdoor wordt het chloor in het water niet ‘’gebonden’’ door vuil, waardoor het effectiever blijft. Dit betekent dat je minder chemicaliën hoeft te gebruiken om het water schoon en veilig te houden.

Door te investeren in zwembadafdekking van een hoge kwaliteit, kan je dus zowel op de korte als lange termijn genieten van een schoner, veiliger én energiezuiniger zwembad!

Ga voor onderhoudsvrij materiaal

Daarnaast is het goed om te weten dat er een groot verschil zit tussen poolcovers onderling. Het grootste verschil hierin heeft alles te maken met het materiaal waar de zwembadafdekking van gemaakt is. Kies dus altijd voor betrouwbaar en stevig materiaal dat laag in onderhoud is. 

Polycarbonaat bijvoorbeeld, is een stevig soort kunststof dat slagvast is. Dit materiaal is dus goed bestand tegen een stootje. Dat maakt het perfect voor het Nederlandse zomerweer, dat met haar stormen, regen en hagel vaak onvoorspelbaar is. 

Isolerende eigenschappen

Ook kan zwembadafdekking helpen besparen op de energierekening. Dat komt doordat een poolcover gemaakt van isolerend materiaal helpt de warmte van het zwembadwater vast te houden. Isolerende covers, zoals lamellen gemaakt van polycarbonaat, hebben vaak een holle structuur die de warmte beter vasthoudt. 

Houd rekening met de uitstraling

Naast het belang van een poolcover dat gemaakt is van stevig en betrouwbaar materiaal, is het ook belangrijk om rekening te houden met esthetische eigenschappen. Men staat er namelijk vaak te laat bij stil dat zwembadafdekking een grote invloed kan hebben op de uitstraling en stijl van een tuin of ruimte. 

Kies dus altijd zwembadafdekking dat qua kleur en uitstraling past bij de inrichting en sfeer van de rest van je (buiten)interieur. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een poolcover van doorzichtig polycarbonaat of een antraciet of grijs kleur die past bij een moderne tuininrichting.

Ga voor een gebruiksvriendelijk systeem

Een laatste punt om te overwegen bij de aanschaf van een poolcover is de gebruiksvriendelijkheid van het systeem. Een automatische of half-automatische cover kan veel tijd en moeite besparen. Want wanneer je investeert in een goede zwembadafdekking, wil je ook dat deze makkelijk in gebruik is. 

Deze systemen zijn vaak eenvoudig te bedienen en zorgen ervoor dat je snel en zonder gedoe je zwembad kunt afdekken en onthullen. Vaak worden modernere afdekkingen ingebouwd, wat zorgt voor een net en mooi afgewerkt geheel.

Investeer in de juiste afdekking voor optimaal zwemplezier

Kortom, het kiezen van de juiste poolcover is essentieel om optimaal van je zwembad te kunnen genieten. Door te investeren in een kwalitatief hoogwaardige zwembadafdekking, zorg je ervoor dat je zwembad schoon, veilig en energiezuinig blijft. Overweeg de verschillende materialen en kies voor een onderhoudsvrije optie zoals polycarbonaat. 

Met de juiste poolcover geniet je het hele jaar door van een schoon en warm zwembad, terwijl je energiekosten bespaart en minder chemicaliën hoeft te gebruiken. Zo is je zwembad past écht zomerklaar!

Gerelateerde artikelen

Back to top button