Overig

Beton uitharden: hoe lang duurt dat?

Als je betonblokken produceert, wil je natuurlijk graag weten wanneer het beton is uitgehard. Het antwoord lijkt simpel: het duurt 28 dagen voordat beton klaar is met uitharden. Maar zo lang laat je een blok natuurlijk niet in de betonmal zitten. Dat gebeurt al na een à twee dagen. Dus wat is nou eigenlijk het antwoord? Hoe lang moet beton uitharden?

Hoe lang moet beton uitharden?

Hoe lang betonblokken moeten uitharden voordat je ze uit de mal haalt, ligt aan verschillende factoren:

  • Samenstelling van het betonmengsel;
  • Temperatuur van de omgeving;
  • Dikte van het beton.

De samenstelling van het betonmengsel

Betonmengsel – ook wel bekend als betonspecie – is een combinatie van cement, grind, zand en water. Het water mag niet te snel verdampen, want dan droogt je beton uit en wordt het poreus. Er ontstaan dan sneller scheuren in de betonblokken. Om dit te voorkomen dek je pasgestort beton af met plastic folie of breng je een curing compound (betonolie) aan. Dit laatste zorgt er ook nog eens voor dat je betonblokken niet aan je mallen blijven plakken.

De temperatuur van de omgeving

Stort jij je beton buiten – bijvoorbeeld op een bouwplaats – in de mallen? Dan heb je geen grip op de temperatuur van je omgeving. Daarom duurt het in de winter vaak langer om betonnen stapelblokken uit te harden dan in de zomer. Toch zitten er ook nadelen aan de zomer: je loopt het risico dat je beton uitdroogt en je betonmengsel is in de hitte van de volle zon een stuk minder bewerkbaar.

De dikte van het beton

Als je betonblok erg dik is, duurt het langer voordat het is uitgehard. Gelukkig kun je testen of een betonblok al bruikbaar is. Plak een stukje plastic met tape om de randen op het beton. Na 24 uur zit er misschien vocht aan de onderkant van het plastic. In dat geval is je betonblok nog niet klaar voor gebruik. Zit er geen vocht? Dan kun je het blok wel gebruiken en kun je het eventueel ook verven.

Ontdek meer over het uitharden van beton

Wil jij meer weten over het uitharden van betonblokken? Dan raden we je aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met de experts van Betonblock®. Zij weten alles over de werking van hoogwaardige betonmallen en geven advies over de betonproductie. Met de producten van Betonblock® wordt beton produceren dan ook een fluitje van een cent!

Gerelateerde artikelen

Back to top button