Huis

De beste tips om je woning toekomstproof te maken

Je wensen met betrekking tot je woning veranderen voortdurend. Ga maar eens na wat je wensen jaren geleden waren. Die wensen sluiten waarschijnlijk niet meer aan op je actuele wensen. Dit heeft een logische reden: het leven is altijd aan verandering onderhevig.

Heb je bijvoorbeeld met gezondheidsklachten te maken? Of word je een dagje ouder? Dan is het niet vanzelfsprekend dat je in je woning kunt blijven wonen. Dit kun je echter op voorhand deels al voorkomen. Hoe? Nou, door je woning zo veel mogelijk toekomstproof te maken. Daarvoor kun je onderstaande tips maar al te goed gebruiken.

Overweeg hulpmiddelen in huis

Verwacht je dat je op termijn niet meer zo goed ter been bent? Dan is het verstandig om alvast hulpmiddelen in je huis te (laten) plaatsen. Of om je alvast voor te bereiden. Zo kun je kiezen voor een traplift kopen. Met een traplift ben je alsnog in staat om naar de eerste etage te gaan. Erg fijn als je bijvoorbeeld in je huidige woning wilt blijven wonen.

Ook tal van andere hulpmiddelen helpen je in je woning. Een ander goed voorbeeld hiervan is een steunrail. Dankzij een steunrail kun je jezelf omhoog trekken of kun je stabiel blijven staan. Zeker als je moeite met je evenwicht krijgt, is dit een welkome aanvulling voor je woning.

Overweeg je om dergelijke hulpmiddelen daadwerkelijk in huis te halen? Ga dan goed na of je hier eventueel subsidie voor kunt krijgen. Zo heb je mogelijk recht op een traplift Wmo vergoeding. Dankzij deze vergoeding hoef je de traplift niet zelf te kopen. In plaats daarvan betaal je alleen maar een eigen bijdrage van €19 per maand.

Richt je woning slim in

Je doet er ook verstandig aan om je woning direct slim in te richten:

–  Kies voor smart home apparaten. Het is sowieso verstandig om smart home apparaten in je woning te gebruiken. Met onder meer slimme verlichting en een slimme thermostaat geniet je van extra veel gemak in je woning. Daarbovenop komt dat je deze apparaten op afstand kunt bedienen. Je hoeft hierdoor niet elke keer meer op te staan.

–  Haal drempels in je woning weg. Het kan ook verstandig zijn om de drempels in je woning weg te halen. Deze drempels kun je helemaal weghalen of kiezen voor een drempelhulp. Zo’n hulp is vooral wenselijk als je bijvoorbeeld een scootmobiel of rollator nodig denkt te hebben.

Verduurzaam je woning

Het is ook verstandig om je woning te verduurzamen. Met name als je ouder wordt, krijg je het sneller koud. Je wilt dan niet in een koud huis zitten dat slecht geïsoleerd is. Verduurzaam je woning, isoleer je woning en zorg daarmee ook voor een lagere energierekening. Lagere kosten op latere leeftijd zijn ook wel heel erg fijn.

Je kunt je woning dus op meerdere manieren toekomstproof maken. Kom nu alvast in actie, met name als je bepaalde veranderingen in je leven verwacht. Of als je niet volledig meer kunt vertrouwen op je blakende gezondheid.

Gerelateerde artikelen

Back to top button