Huis

De beste tips om thuis bewuster te leven

Je gezondheid is een groot goed. Je kunt zelf veel doen om gezond te leven. Veel mensen denken dat dit vooral te maken heeft met voeding. Een gezond gewicht is zeker belangrijk. Overgewicht kan leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker. Maar er is meer dat je kunt doen dan er alleen voor zorgen dat je een gezond gewicht hebt. Dat heeft niet alleen te maken met je manier van leven maar ook met je leefomgeving.

Gezond water uit de kraan

De kwaliteit van het drinkwater in Nederland is uitstekend. Je kunt zonder risico een glas water uit de kraan tappen en drinken en het water gebruiken om te koken. Dat is in veel landen, ook in Europa, lang niet altijd het geval. Daar kopen mensen liever flessen water om geen risico te lopen dat ze ziek worden. De hardheid van het water kan wel verschillen. Hard water, dat veel kalk bevat, kan schade geven aan apparaten zoals je waterkoker of je wasmachine. En sommige mensen vinden het minder lekker. Met een waterontharder van Omega kun je daar op een eenvoudige manier iets aan doen.

Vocht en schimmel in huis

Niet alleen waterontharders kunnen bijdragen aan een gezonder en fijner leven. Dat geldt ook voor de woning zelf. Als je huis erg vochtig is, bijvoorbeeld door slechte isolatie, dan kan dat zorgen voor schimmelvorming in de woning. Schimmel is een risico voor de gezondheid. Dat geldt ook voor oude loden waterleidingen. Daarom zijn verschillende gemeenten al gestart met deze te vervangen. Vooral jonge kinderen en mensen met een zwakkere gezondheid kunnen nadelige gevolgen hebben van de looddeeltjes die loskomen en dus in het drinkwater terechtkomen.

Kan de kachel een graadje lager?

Vroeger, toen het aardgas in Nederland nog spotgoedkoop was, maakte het niet uit. Je kon als je dat wilde gerust de kachel in huis op 22 graden zetten. Sinds de oorlog in Oekraïne en het stoppen van de inkoop van gas uit Rusland is dat anders. De prijs voor een kubieke meter gas schoot omhoog. Daarom is het belangrijk om zuinig te zijn met gas. De temperatuur in huis kan gerust een graadje lager. 18 of 19 graden is voor gezonde mensen die voldoende bewegen echt genoeg. Pas je kleding aan het seizoen aan. In de winter in een T-shirt met korte mouwen rondlopen en dan klagen dat je het koud hebt is natuurlijk niet echt overtuigend om de kachel maar weer hoger te zetten.

Elke dag douchen, is dat echt nodig?

Natuurlijk wil je dat je fris ruikt en dat je je prettig voelt. Maar wist je dat iedere dag douchen niet eens zo goed is voor je huid en haar? Elke dag je haar wassen wordt sowieso afgeraden. Maar ook je huid heeft niet per se elke dag een douche nodig. Een washandje kan een prima alternatief zijn. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Als je de hele dag hebt lopen zweten dan wil je je graag even opfrissen. Elke dag douchen is zeker niet verboden. Maar als je een paar keer per week overslaat bespaar je wel flink op water en gas.

Gerelateerde artikelen

Back to top button