Trends

De groei van E-commerce en de impact op logistiek vastgoed

Het is aan vele facetten op te merken dat de opmars van e-commerce een onmiskenbare invloed heeft gehad op verschillende sectoren. Van detailhandel tot marketing, de manier waarop we zaken doen en consumeren is radicaal veranderd. Deze digitale transformatie heeft echter ook de wereld van het logistieke vastgoed flink op stelten gezet. Hoe precies?

De onophoudelijke groei van E-commerce

Met de opkomst van e-commerce grootmachten zoals Amazon, Bol.com en Zalando heeft online winkelen een nieuw niveau van gemak en efficiëntie bereikt dat voorheen simpelweg ondenkbaar was. 

Terwijl traditionele winkels steeds meer worstelen met een verminderd voetverkeer, zagen online marktplaatsen hun verkoopvolumes juist massaal stijgen. En dat is met name goed te zien in de algemene cijfers: in het afgelopen decennium is de wereldwijde e-commerce sector gegroeid met dubbele cijfers jaar op jaar.

Grotere vraag naar logistieke ruimtes

Met deze groei in online verkoop kwam er tegelijkertijd ook een stuk grotere behoefte aan magazijnen, distributiecentra en fulfilment centra. Bedrijven hebben immers locaties nodig die goed zijn uitgerust met de nieuwste technologie om een soepel en efficiënt orderverwerkingsproces te garanderen. 

De stijgende vraag naar geavanceerd logistiek vastgoed op strategische locaties is dan ook een duidelijk kenmerk hiervan. En met de functionaliteit van de magazijnen die veranderde, veranderde ook de grootte. Want daar waar magazijnen vroeger vooral opslaglocaties waren, zijn het nu hypermoderne, geautomatiseerde centra waar goederen worden opgeslagen, gesorteerd, verpakt en verzonden, allemaal met een ongelooflijke snelheid.

Locatie en centrale gelegenheid 

De locatie van logistiek vastgoed is in het e-commerce tijdperk belangrijker dan ooit geworden. Bedrijven willen graag dicht bij de stedelijke gebieden zijn om te kunnen voldoen aan de verwachtingen van klanten voor snelle levering. 

Het resultaat hiervan is de ontwikkeling van stedelijke distributiecentra en micro-fulfilment locaties, die zorgen voor een snellere verzending naar stedelijke klanten en helpen de logistieke uitdagingen van leveringen te overwinnen.

Duurzaamheid als prioriteit

De toegenomen vraag naar logistiek vastgoed heeft ook een verhoogde focus op duurzaamheid met zich meegebracht. Bedrijven zijn steeds meer proactief bezig met hun ecologische voetafdruk, of dat nu te maken heeft met het welzijn van de planeet, hun reputatie of kostenbesparingen op de lange termijn. 

Deze trend heeft dan ook een flinke opmars gemaakt in de logistieke wereld, met moderne magazijnen en distributiecentra die worden gebouwd met duurzame materialen, systemen die energiezuinig zijn en technologieën die efficiëntie als voornaamste uitgangspunt hebben. Meer weten over de kansen in deze logistieke markt? VWLD is dé specialist als het gaat om logistiek vastgoed te huur. Neem gerust contact op of bezoek de website voor meer over de toekomst van circulaire en moderne distributiecentra.

Gerelateerde artikelen

Back to top button