HuisTrends

De voordelen van een inductie kookplaat

Steeds vaker zien we dat mensen ervoor kiezen het ouderwetse gasfornuis in te ruilen voor een inductie of keramische kookplaat. Vooral wanneer het om nieuwbouwwoningen gaat, is het natuurlijk niet meer mogelijk om nog op gas te koken. Aangezien deze huizen allemaal worden voorzien van een warmtepomp en dus geen gasaansluiting meer hebben, ben je genoodzaakt over te stappen naar een andere manier van koken. In het begin is het natuurlijk altijd even wennen, maar als we kijken naar de voordelen van een inductie kookplaat, dan zijn deze enorm. Omdat we heel goed snappen dat er bij sommigen nog wat twijfels zijn, hebben we de grootste voordelen van een inductie kookplaat voor je op een rijtje gezet. Dus mocht jij op het punt staan een andere kookplaat aan te moeten schaffen, dan zal dit je zeker helpen bij het maken van een goede keuze.

Sneller en energiezuiniger koken

Met een inductie kookplaat bespaar je niet alleen tijd, maar ook energie. Doordat de warmte direct wordt overgebracht naar de pan, zonder verlies van warmte aan de omgeving, bereikt het eten sneller de gewenste temperatuur. Hierdoor kun je jouw gerechten sneller bereiden en ben je minder lang bezig in de keuken. Bovendien is het energieverbruik van een inductie kookplaat lager dan bij traditionele kookplaten, wat resulteert in een lagere energierekening. Zoals je dus kunt zien heeft het ontzettend veel voordelen. Het enige waar je wel even rekening mee moet houden, is dat het in het begin wennen kan zijn, aangezien het allemaal net even wat harder gaat.

Eenvoudig schoon te maken

Je kent het wel, je hebt net gekookt en vervolgens moet het fornuis worden schoongemaakt. Dit is direct een enorm voordeel wat je hebt op het moment dat je kiest voor een inductie kookplaat. Doordat deze plaat vlak is, kun je met een natte doek en spons gemakkelijk resten verwijderen en hoef je dus niet eerst flink te boenen. Wel even opletten dat je de juiste reinigingsmiddelen gebruikt, zodat je de plaat niet beschadigt. Zorg daarnaast ook voor een goede kookplaat beschermer voor wanneer je de kookplaat niet gebruikt. Mocht je dan iets uit je handen laten vallen, dan hoef je niet bang te zijn dat de plaat beschadigd raakt.

Gemakkelijk te gebruiken

Een inductie kookplaat is niet alleen efficiënt, maar ook veilig en gemakkelijk te gebruiken. Door de geavanceerde technologieën is het risico op brand- en schroeiwonden aanzienlijk kleiner dan wanneer je met ‘echt’ vuur kookt. De kookplaat wordt namelijk niet heet, maar alleen de pan zelf. Daarnaast beschikt een inductie kookplaat over handige functies, zoals kinderslot en automatische uitschakeling, waardoor je met een gerust hart kan koken. Handig is wel om achter je kookplaat een spatscherm te laten plaatsen, zodat vet- en etensresten niet tegen de muur kunnen spatten.

Altijd de juiste temperatuur

Wanneer je graag in de keuken staat, is het wel fijn dat je exact weet hoeveel graden de pan wordt. Met de speciale instellingen kun je de gewenste warmte nauwkeurig regelen, zodat je gerechten altijd perfect lukken. Of je nu wilt sudderen, koken of braden, met een inductie kookplaat krijg je altijd het gewenste resultaat. Wel kan het in het begin even wennen zijn, vooral wanneer je van gas naar inductie gaat.

Gerelateerde artikelen

Back to top button