Overig

Deze 4 leertheorieën zullen je veel inspiratie geven voor je werk

Om in de huidige arbeidsmarkt mee te kunnen komen, dien je een actieve houding te hebben. Dit geldt niet alleen op het vlak van werk zelf, maar ook het bijschaven van je kennis voor je baan. Dit kan voor sommige mensen echter een flinke uitdaging zijn. Gelukkig zijn er meerdere leertheorieën die je kunnen helpen om dit beter te kunnen doen. Wil je weten wat deze theorieën zijn? Lees dan zeker verder om meer hierover te weten te komen in deze blog.

De leercyclus van Kolb

De eerste leertheorie die we moeten bespreken is de leercyclus van kolb. Deze leertheorie bevat een model met 4 verschillende stadia van leren door middel van ervaringen. De vier stadia zijn observeren en reflecteren, het vormen en formuleren van abstracte begrippen, experimenteren en actief toetsen, en tot slot concrete ervaringen opdoen. Samen met de verschillende leerstijlen kun je beter weten waar je aan moet werken om je eigen leerproces actief te verbeteren. Bij veel verschillende online trainingswebsite voor professionals zul je handige tools vinden voor het toepassen van deze theorie, dus neem hier zeker een kijkje naar. 

Constructivisme

Een andere leertheorie die je van pas kan komen, is constructivisme. Deze theorie stelt dat leerlingen actief betekenis en begrip construeren door hun ervaringen, voorkennis en interacties met de omgeving. Het is belangrijk op te merken dat leren voor elk individu anders verloopt op basis van hun unieke achtergrond en interesses. Om het beste uit deze leertheorie te halen, moet je uitzoeken welke onderwerpen je het meest interesseren en je energie richten op het begrijpen van deze onderwerpen. Hoewel deze leertheorie zeker niet bij iedereen past, is het er wel eentje waarbij het handig is om te weten wat het inhoudt.

Sociale leertheorie

Verder is er nog de sociale leertheorie. Deze theorie stelt dat mensen nieuw gedrag kunnen leren door anderen te observeren. Dit betekent dat mensen eerder geneigd zijn zich te gedragen zoals de mensen om hen heen, en het is belangrijk om een positieve omgeving te creëren waarin leeftijdsgenoten van elkaar kunnen leren. Deze theorie is geweldig voor het bevorderen van samenwerking op de werkvloer, omdat mensen actief kunnen samenwerken aan taken en elkaar kunnen helpen oplossingen te vinden. Met name wanneer je een leidinggevende functie hebt, zal je inspirerend kunnen zijn voor anderen door het juiste voorbeeld qua gedrag te geven.

Connectivisme

Tot slot heb je nog de leertheorie van connectivisme. Deze theorie suggereert dat leren verbonden is met en geïnformeerd wordt door netwerken van mensen, technologie en kennis. Connectivisme benadrukt hoe belangrijk het is om verbinding te kunnen maken met een uitgebreide reeks bronnen zowel binnen als buiten je organisatie om op de hoogte te blijven van de huidige trends en praktijken. Deze manier van leren vereist dat je voortdurend op zoek bent naar nieuwe informatie om voorop te blijven lopen, waardoor het met name in oudere bedrijven handig is.

Gerelateerde artikelen

Back to top button