Huis

Een keuken ontwerpen doe je zelf!

Als het tijd is voor een nieuwe keuken, laten de meeste mensen een keuken ontwerpen door een specialist. En ook al heeft deze optie vele voordelen, in principe kun je dit ook zelf. Je bespaart dan het geld dat je kwijt zou zijn voor het ontwerp én krijgt een keuken die je helemaal zelf hebt samengesteld. En terwijl je dit doet leer je er ook nog wat van. Heb je de tijd en het enthousiasme om zelf met pen en papier in de weer te gaan, dan zal je hier een unieke en voor jou perfecte keuken aan over kunnen houden.

Een keuken ontwerpen met speciale software

We zeggen met pen en papier, maar een keuken ontwerpen gaat tegenwoordig natuurlijk allemaal digitaal. En adviseurs hebben hier dure programma’s voor. Gelukkig voor jou kun je online voldoende sites vinden waar je dit gratis en zelf kunt doen. Met speciale software die je vaak niet hoeft te downloaden stel je dan gemakkelijk je hele keuken samen. En dat in 3D. Spendeer wat tijd om het juiste programma aan te wijzen. Het is de bedoeling dat deze voor jou duidelijk is en dat jij er goed mee uit de voeten kunt.

Ontwerp met de keukendriehoek

Keuken ontwerpers werken met de keukendriehoek. Hiermee wordt de driehoek bedoeld tussen de koelkast, het gasfornuis en de gootsteen. Tussen deze drie punten in de keuken moet er een vrije doorgang zijn en op die manier worden eigenlijk alle keuken ontwerpen gemaakt. Gebruik dus een denkbeeldige driehoek door lijnen te trekken die de punten met elkaar verbinden. Het is belangrijk dat de benen van je driehoep niet te lang en ook niet te kort zijn. Verder ben je natuurlijk afhankelijk van waar de elektriciteit-, water- en gasleidingen de woning binnenkomen. Tenzij je leidingen wilt laten trekken, zal je hier niet veel van af kunnen wijken.

Een praktische indeling

Vervolgens is het belangrijk dat je tijdens het keuken ontwerpen goed nadenkt over de indeling. Deze moet praktisch zijn en daarom wordt er vaak in zones gedacht. Er is een opruimzone (afvalbak en wasbak), een zone waar je eten voorbereidt (werkblad), een zone waar je kookt (kookplaat), een zone waar je levensmiddelen zijn opgeslagen (koelkast) en een zone waar je keukengerei is opgeborgen (keukenkastjes etc.). Kies voor een logische verhouding tussen deze zones, bijvoorbeeld dat de voorbereidingszone niet te ver van de afvalzone en de kookzone af ligt. Een keuken ontwerpen doe je dus terwijl je in je achterhoofd houdt dat je er al gebruik van maakt.

De rest van je ontwerp

Uiteraard komt er bij een keuken ontwerpen veel meer kijken dan dit alleen. Je moet nadenken over de vorm,  over het feit of je een eiland wilt plaatsen, over het soort keukenkasten dat je wilt aanschaffen, over het werkblad, over de apparaten en over de extra opties. Met de bovenstaande punten heb je echter de basis van het ontwerp klaar en hoef je alleen de rest nog maar in te vullen. Een keuken ontwerpen kun je op die manier erg goed zelf, zodat jij binnenkort ook een ideale keuken bezit. De adviseurs van Superkeukens zorgen ervoor dat jouw keukenontwerp 100% naar wens is.

Gerelateerde artikelen

Back to top button