Overig

Een SOA test kopen? Hier moet je rekening mee houden!

SOA’s komen in Nederland niet zoveel voor als in andere landen, maar dat betekent niet dat de kans dat je er een oploopt nul is. Uiteraard hangt dit af van jouw seksuele gewoonten en gedrag. Heb je veilige seks, dan is de kans op een SOA al een stuk kleiner. Toch betekent het niet dat je helemaal geen SOA op kunt lopen. Het is dus altijd goed om hier alert op te blijven, zeker als je wisselende seksuele contacten hebt. In dit artikel vertellen we je waar je rekening mee moet houden als je een SOA test gaat kopen!

Kun je zelf een SOA test kopen? 

Normaal gesproken laat je een SOA test afnemen bij de GGD of bij de huisarts. Veel mensen vinden dit echter erg ongemakkelijk en stellen het liever uit dan dat ze met zoiets naar hun huisarts gaan. Daardoor blijven er veel SOA’s onbehandeld, wat nogal gevaarlijk kan zijn. Je kunt er immers zelfs onvruchtbaar van worden, of erger. Gelukkig is er vandaag de dag een andere mogelijkheid: zelf een SOA test kopen. Dit kun je op locatie doen bij een soa poli of een kliniek, maar mocht je dit niet fijn vinden, dan kun je ook een SOA test online bestellen en deze discreet bij je laten bezorgen. Je stuurt dan jouw afstrijkje terug naar het bedrijf waarvan de test afkomstig is en zij testen het in hun laboratorium, zodat je alsnog een betrouwbare uitslag hebt. 

Wat voor SOA tests zijn er? 

Er is niet echt één soort SOA test die je kunt doen, want de tests verschillen op basis van de SOA’s waar je op wil testen. Een chlamydia test mannen werkt bijvoorbeeld al anders dan een test voor dezelfde SOA bij vrouwen. Op sommige SOA’s moet getest worden met bloed en op andere met urine of een strijkje van het geslachtsorgaan, de anus of de mond, afhankelijk van waar je vermoedt dat de SOA tot uiting komt. In sommige gevallen kun je wel een combi-test kopen, waarmee je op meerdere SOA’s tegelijkertijd kunt testen. Deze bestaan bijvoorbeeld voor chlamydia en gonorroe en voor chlamydia, gonorroe, syfilis en HIV. Je ontvangt de uitslag van een thuistest doorgaans binnen 48 uur en uiterlijk binnen 3 dagen!

Welke klachten kunnen wijzen op een SOA?

Twijfel je of je een SOA hebt? We raden je altijd aan om het zekere voor het onzekere te nemen en een test te doen, zodat je 100% zeker weet dat je wel of niet een SOA hebt. Er zijn een aantal klachten waarbij de kans op een SOA groot is: 

  • Branderig gevoel bij het plassen
  • Afscheiding uit de vagina of penis 
  • Wratten, blaren of wondjes rondom het geslachtsorgaan, de mond of de anus 

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button