Huis

Heb jij het idee dat jij ook maar eindeloos door blijft stoken?

2023 is het jaar van de torenhoge energieprijzen. Voor het eerst sinds tijden zijn de energieprijzen zo hoog dat het niet meer voor iedereen mogelijk is om de rekening te betalen. De overheid adviseert om de verwarming een graad lager te zetten zodat je kunt besparen, zonder dat je je daar sterk op hoeft aan te passen. Er zijn echter meerdere manieren om minder energie te verbruiken. Je woning isoleren is daar een van. Veel mensen die de rekening al niet meer kunnen betalen, hebben ook niet het geld liggen om forse ingrepen in hun woning te doen. Vandaar dat wij je laten zien hoe je met een kleine uitgave, een groot effect kunt bereiken. 

Pak die tochtige ramen aan 

Als je de kachel opendraait, vul je je ruimte met warmte. Warmte wil altijd omhoog en zoekt daarom altijd naar kieren en naden om door te ontsnappen. Een oud raam is een perfecte uitgang voor de warmte. Vaak hebben oude ramen nog geen dubbel glas waardoor de warmte weinig moeite hoeft te doen om te ontsnappen. Een nieuw raam plaatsen, is echter duur. Wat je daarom wel kunt doen, is een voorzetraam laten maken. Met een voorzetraam kun je een extra laag voor je enkele ruit aanbrengen. Lucht is de beste isolatie, mits goed geconstrueerd. Met een voorzetraam creëer je een barrière die de warme lucht vasthoudt in plaats van het laat ontsnappen. Op die manier zul je merken dat je veel minder hoeft te stoken om je vertrek goed warm te krijgen. Reken maar dat dit je ook geld zal besparen. 

Een voorzetraam voor de zomer

Niet alleen in de winter kan het belangrijk zijn dat je je woning goed isoleert, ook in de zomer kan dit zoden aan de dijk zetten. Heb jij bijvoorbeeld een mobiele airco, dan is het ook van belang dat je je kamer goed luchtdicht kunt afsluiten. Een mobiele airco heeft een slang die je naar buiten moet leggen. Door deze slang wordt het vocht dat uit de lucht gehaald wordt, afgevoerd. Leg je die slang door het raam, dan ontstaat er een grote kier waardoor warmte in je woning komt. Laat je een voorzetraam maken met een opening voor de slang van je airco, dan wordt het vocht op de juiste manier afgevoerd zonder dat er warmte naar binnen kan glippen. Zo hoef je veel minder stroom te gebruiken voor je airco. 

Tot slot: verwarm of koel slim

Wist jij dat het veel minder energie kost om een woning op temperatuur te houden dan om steeds weer de temperatuur aan te moeten passen? In de winter betekent dit dat het beter is om de verwarming op een constante temperatuur te laten staan, dan om deze steeds weer aan en uit te zetten. Kies daarom wat voor jou een goede temperatuur is en kom vervolgens niet meer aan je thermostaat. Je zult zien dat je op deze manier ook een mooie besparing kunt doorvoeren.

Gerelateerde artikelen

Back to top button