Huis

Het beste isolatie advies voor jouw huis

Iedereen houdt van een warm en gezellig huis, maar hoe kun je je huis warmer maken zonder een fortuin te betalen voor gas en elektriciteit?

Het goede nieuws is dat er veel goedkope energiebesparende maatregelen zijn om warmteverlies in huis een halt toe te roepen. Veel van die maatregelen zijn snel en eenvoudig uit te voeren. Ontdek hier hoe het beste isolatie advies.

Isolatie helpt om warmte binnen te houden in de winter en kan helpen om warmte buiten te houden in de zomer. Door onze huizen te isoleren verbranden we ook minder brandstof wat beter is voor het milieu. Het verminderen van de vraag naar energie is een van de beste manieren om de klimaatverandering tegen te gaan.

Isolatie advies om warmteverlies tegen te gaan

Tot de helft van de warmte in een huis kan ontsnappen via het dak, de muren, de ramen en de vloer als een gebouw niet geïsoleerd is. Een niet of slecht geïsoleerde woning is niet alleen duur om te verwarmen maar ook erg moeilijk om warm te houden. Isolatie helpt het gewenste warmteniveau te houden.

Veel van deze woningverbeteringen kunnen door huiseigenaren worden uitgevoerd, afhankelijk van hun doe-het-zelf vaardigheden. Alle materialen zijn overal verkrijgbaar in doe-het-zelfzaken en vergen geen grote investering. Hiermee kun je de volgende isolatie adviezen uitvoeren.

Dakisolatie

Het isoleren van je zolder is waarschijnlijk de gemakkelijkste en meest effectieve manier om warmte in je huis te houden en te voorkomen dat het ontsnapt in de ijle lucht. Je kunt het plafond en wanden voorzien van een tweede laag gevuld met isolatie en alsnog ruimte in het dak overhouden als dat nodig is.

Tochtwering

Tochstrips en borstel afdichtingen voorkomen allemaal dat koude lucht je huis binnenstroomt via de kieren rond ramen en deuren. Deze zijn gemakkelijk aan te brengen omdat ze zijn voorzien van zelfklevende strips.

Slimme thermostaten

Slimme thermostaten zijn een efficiëntere en eenvoudigere manier om de temperatuur van je huis in de winter te regelen. Het zorgt voor een afstemming van de juiste temperatuur op de gewenste momenten om onnodige verwarming te voorkomen. 

Thermische Gordijnen en Jaloezieën

Het gebruik van dikke thermische gordijnen of houten jaloezieën is een andere uitstekende manier om warmte in de kamer te houden. De beste manier om te voorkomen dat ’s nachts warmte uit het raam ontsnapt is door gordijnen en jaloezieën te sluiten wanneer het donker wordt.

Dubbele beglazing

Er ontsnapt veel warmte door het enkel glas in de ramen. Door gebruik van dubbele beglazing wordt warmteverlies voorkomen omdat dubbele beglazing is gevuld met gas waarmee warmteoverdracht vanuit je huis wordt vermindert.

Muurisolatie

Spouwmuurisolatie is snel en goedkoop aan te brengen en kent een lange garantietermijn op een goed werking. Als je geen spouwmuur hebt kan muurisolatie worden aangebracht in je huis met behulp van massieve platen of buiten met behulp van buitenbekleding.

Vloerisolatie

Als je een tochtige vloer hebt is het isoleren van de onderkant van de vloer de beste manier. Hiermee wordt tocht van onder de vloer en warmteverlies via de vloer voorkomen. Kies daarbij voor isolatie van de kruipruimte bij betonnen vloeren of leg onder de vloerbekleding isolatie platen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button