Auto

Hoe wordt de locatie voor de installatie van een laadpaal bepaald?

Er komen steeds meer elektrische voertuigen op de weg en daardoor groeit ook de behoefte aan strategisch geplaatste laadpalen. Een laadpaal aanvragen zorgt ervoor dat er een laadpaal dicht bij u in de buurt wordt geplaatst. Zo is er straks voor iedereen toegankelijkheid en gebruiksgemak bij de laadpaal. In dit artikel bespreken we hoe de locatie van een laadpaal wordt bepaald en wat u moet doen om een laadpaal aan te vragen.

Waar ligt de behoefte?

Voor een gemeente is het lastig om te bepalen waar de grootste behoefte aan laadpalen ligt. Daarom kunt u als gebruiker een laadpaal aanvragen gemeente. Doordat u de laadpaal zelf aanvraagt weet de gemeente dat er vraag is in het gebied waarvoor u de laadpaal aanvraagt. Dit gebied kan variëren van woonwijken tot bedrijfsparkeerplaatsen, tot winkelcentra en openbare parkeerplaatsen. 

Andere laadpalen in de omgeving

Eén van de punten waarnaar gekeken wordt is of er al andere openbare laadpalen in de buurt van de aangevraagde plaats zijn. Wanneer er al een laadpaal staat binnen 300 meter van de aangevraagde plaats wordt de aanvraag afgewezen. Er is dan immers op kleine afstand al een laadmogelijkheid aanwezig. 

Toegankelijkheid en bereikbaarheid

Een ander onderdeel waar men naar kijkt is de toegankelijkheid en bereikbaarheid van de laadpaal. Openbare laadpalen mogen niet geplaatst worden op eigen terrein, omdat hij makkelijk toegankelijk en bereikbaar moet zijn voor gebruikers. In woonwijken betekent dit vaak dat er parkeerplaatsen gereserveerd worden voor laadpalen, bij commerciële gebieden worden de laadpalen vaak vlak bij de ingang geplaatst. 

Toekomstige uitbreidingen

Bij het bepalen van de locatie voor het plaatsen van een laadpaal wordt ook gekeken naar eventuele toekomstige uitbreidingen. Aangezien het aantal elektrische voertuigen alleen maar toeneemt, zal ook het aantal laadpalen exponentieel moeten toenemen. Daarom wordt nu al nagedacht over de verdeling en eventuele uitbreidingsmogelijkheden van laadpalen. 

Een laadpaal aanvragen

Het aanvragen van een laadpaal kan gemakkelijk en snel via een aanbieder zoals Dutch Charge. Vul simpelweg je gegevens in en Dutch Charge regelt jouw aanvraag kosteloos. Samen met de gemeente waar de laadpaal geplaatst moet worden kijkt Dutch Charge naar de haalbaarheid van de plaatsing en wanneer een plaatsing mogelijk is wordt dit zo snel mogelijk verzorgd. Over het algemeen geldt dat er binnen 8-12 weken een laadpaal geplaatst kan zijn.

Vergunningsvereisten

Bij het bepalen van de locatie moet ook rekening worden gehouden met de ruimtelijke ordening en de vergunningsvereisten van de lokale overheid. Dit omvat het naleven van bouwvoorschriften, bestemmingsplannen en eventuele specifieke vereisten voor de installatie van laadinfrastructuur. Geen zorgen, wanneer u een aanvraag doet wordt hier goed naar gekeken door de aanbieder en de gemeente. 

Gaat u een laadpaal aanvragen?

Bepalen op welke locatie een laadpaal geplaatst kan worden is dus een stap die zorgvuldige planning vereist. Gelukkig zijn er bedrijven zoals Dutch Charge die zo’n aanvraag bij de gemeente makkelijker maken. Zo heeft u er geen omkijken naar en wel binnen no-time een eigen laadpaal in de buurt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button