In 4 stappen een zakelijke rekening openen
Ben je onlangs voor jezelf begonnen? Dan wil je de kosten ongetwijfeld zo laag mogelijk houden. Daarom besluit je misschien om geen zakelijke rekening te openen, want hier betaal je elke maand geld voor. Toch zitten er ook voordelen aan zo’n rekening. Zo loopt privégeld en zakelijk geld niet door elkaar en dat maakt boekhouden een stuk makkelijker. Bovendien straal je professionaliteit uit richting je klanten met een zakelijke rekening. Ben je overtuigd en wil je een bedrijfsrekening openen? Met het onderstaande stappenplan is dit een fluitje van een cent.
Stap 1: ga op zoek naar een aanbieder
Wie een zakelijke rekening wil openen, gaat allereerst op zoek naar een aanbieder. Lang hoef je hier niet naar te zoeken, want bij de meeste banken kun je een bedrijfsrekening openen. Toch is het niet verstandig om je tot de eerste beste partij te richten, want onderling kunnen er behoorlijk veel verschillen zijn. Vergelijk daarom verschillende banken met elkaar en kijk wat in jouw situatie de beste keuze is.
Stap 2: kies een geschikt pakket
Zodra je eenmaal een bank gevonden hebt, ben je er nog niet. De meeste banken bieden namelijk verschillende pakketten aan. Ieder pakket heeft een andere prijs, waardoor het verstandig is om je hier goed in te verdiepen. Er zit onder meer verschil in het aantal zakelijke rekeningen en betaalpassen. Bij het ene pakket krijg je één zakelijke rekening en betaalpas, terwijl dit er bij het andere pakket wel drie zijn.
Een ander belangrijk verschil is dat niet ieder pakket een boekhoudkoppeling heeft. Maak je gebruik van een boekhoudprogramma en wil jij je bedrijfsrekening hieraan koppelen? Kies dan voor een pakket met boekhoudkoppeling. Alle transacties van je zakelijke rekening worden dan automatisch ingelezen in het programma, waardoor je dit niet langer handmatig hoeft te doen. Boekhouden kost je op deze manier veel minder tijd.
Stap 3: bereken de kosten
Bij de pakketten die je kunt kiezen staat vaak een prijs. Als je niet beter weet, denk je misschien dat dit het bedrag is dat je elke maand betaalt. Helaas vallen de kosten vaak hoger uit. Naast de kosten voor het pakket zelf krijg je namelijk ook nog te maken met transactiekosten. Zo betaal je voor iedere transactie een paar cent. Je betaalt niet alleen voor geld dat je zelf overboekt, maar ook voor geld dat je ontvangt. Heb je een idee van het aantal transacties per maand? Bereken dan hoeveel dit je kost en tel het bedrag op bij de pakketkosten. Je krijgt op deze manier een goed beeld van de totale kosten van een zakelijke rekening.
Stap 4: open je zakelijk rekening
Heb je een aanbieder gevonden, een pakket gekozen en een berekening gemaakt? Dan wordt het hoog tijd om een bedrijfsrekening te openen. Veel tijd en moeite kost dit je niet, want je kunt online een zakelijke rekening openen. Via de website van een bank vraag je binnen 5 minuten een zakelijke betaalpakket aan. De bank controleert vervolgens jouw gegevens en vraagt je eventueel om extra informatie aan te leveren.
Als de bank je aanvraag goedkeurt, word je eerst geïdentificeerd. Vervolgens kun je de overeenkomst digitaal tekenen. Keurt de bank de overeenkomst goed? Dan sturen zij je alles toe wat je nodig hebt om de zakelijke rekening te gebruiken, zoals de betaalpas. Zodra je dit in huis hebt, is de bedrijfsrekening actief.