Huis

Internet in heel het huis – WIFI versterkers zijn de oplossing

Er is niks irritanter dan zwak internet of zelfs wegvallend internet. In eigen huis! Onderweg kun je dat dan wijten aan een tunnel, minder bereik of andere zaken. Maar bij jou thuis moet WIFI toch goed haalbaar zijn? Op de wc, op zolder, diep in de tuin of zelfs in je schuur. We leven niet meer in het einde van de 20e eeuw. Wifi en internet hebben zich de laatste twintig jaar onmisbaar gemaakt in ons leven. Je gaat er van uit dat al je apparaten snel en moeiteloos werken via je WIFI. En toch is dat niet altijd zo. Hoe komt dat dan en vooral: wat kun je eraan doen zodat je zorgeloos thuis kunt internetten.

Haperingen en zwak signaal

Allereerst: waarom is de WIFI slecht? Dat heeft met het signaal te maken. Idealiter zou je een sterk en heel stabiel WIFI-signaal moeten hebben. Helaas melden sommige ruimtes in je woning dat het verre van ideaal is. Oorzaken zijn velerlei:

• grote drukte op het WIFI-kanaal
• WIFI wordt verstoord door andere apparaten
• WIFI verzwakt door dikke muren, isolatie of waterpartijen
• WIFI verzwakt als het signaal door beton heen moet

Op weg naar beter internet

Er zijn vier oplossingen om zwak of wegvallend internet tegen te gaan:

• WIFI-kanaal veranderen op de router
• De router verplaatsen
• Internet via het stroomnet laten verlopen
• Het bereik van het signaal verbeteren

De eerste oplossing is nogal technisch. Vaak heb je hier al hulp voor nodig van de provider van je internet, met wellicht bijkomende kosten. Met de tweede oplossing ga je het kastje dat je internetverbinding vaak vanuit de meterkast koppelt, verplaatsen. Probeer die zoveel mogelijk in het centrum van je huis te krijgen. Aan de derde oplossing zitten ook veel haken en ogen. Je gebruikt dan je stroomleidingen voor beter bereik. Een adapter zit in een stopcontact bij je router en die verbind je via een netwerkkabel met die router. Een tweede adapter bevindt zich in een stopcontact bij je computer en is daarmee verbonden via nog een netwerkkabel. De resultaten zijn wisselend. Blijft over: het bereik van het signaal verbeteren.

Versterken is de beste oplossing

Je WIFI-signaal zwakt verder af naarmate je de afstand van je tablet, computer of smartphone tot je router vergroot. Een WIFI-versterker helpt het zwakke signaal dan goed te overbruggen. Zo’n versterker pikt het internetsignaal op, versterkt het en zend het verder. Ze zijn te huur of te koop en komen in diverse prijsklassen. Voor je een WIFI-versterker aanschaft, moet je de reikwijdte en de snelheid van de data-overdracht checken. Minpuntjes zijn dat de installatie niet gemakkelijk is en dat je internetverbinding trager kan worden.

Versterken, maar dan wel nieuwe stijl!

Tegenwoordig is er een veel betere manier om je WIFI-signaal zo te versterken dat je overal in huis feilloos werkend internet krijgt. Dit is multiroom WIFI oftewel WIFI-mesh. De hoofd-unit van dit systeem sluit je met een internetkabel aan op je router. Elders in huis plaats je enkele satelliet-units, meestal 1 tot 4.

• 2 satellieten voor een appartement of kleine woning
• 3 satellieten voor een rijtjeshuis of twee-onder-een-kap-huis
• 4 satellieten voor een vrijstaande woning
• 5 satellieten voor een grote villa of huis van meer dan 200 m2 vloeroppervlak 

De hoofd-unit stuurt het WIFI-signaal door je huis. Maar tegelijkertijd ook naar je satelliet-units. Hoofd-unit en satellieten wisselen met elkaar het WIFI-signaal uit en verspreiden het in alle ruimtes van het huis. Zo heb je een dekkend WIFI-netwerk. Het fijne is dat je alleen de hoofd-unit hoeft te bekabelen. De andere satellieten hebben een draadloze connectie met de hoofd-unit. Dit lijkt tegenwoordig de beste manier om met WIFI-versterkers internet in je hele huis te verzorgen.

Ongehinderd internet waar je ook gaat of staat in huis

WIFI-mesh heeft ook andere voordelen. Waar je ook bent met je smartphone, tablet of laptop, het systeem verbindt je automatisch met de satelliet die het meest krachtig uitzendt. Loop je internettend de trap af en de bijkeuken in, dan wissel je wellicht een of twee keer van satelliet maar daar merk je niets van. Je bereik blijft alleen wel top. De satellieten zijn voorzien van netwerkpoorten. Zo kun je ook pijlsnel bekabeld internetten. Gewoon je computer op zo’n satelliet aansluiten.

Wil je beter internet? Dan moet je kiezen tussen losse versterkers of een WIFI-mesh systeem. De voordelen van de laatste zullen na lezing al duidelijk zijn. Een betrouwbaar en goed systeem kost een paar honderd euro.

Gerelateerde artikelen

Back to top button