Auto

Is een zakelijke autoverzekering verplicht?

Ondernemen staat bekend om het nemen van risico’s, maar het afschermen van risico’s is misschien wel net zo belangrijk. Daarom is het als ondernemer belangrijk om te weten welke verzekeringen je nodig hebt voor je bedrijf. Een veelvoorkomende vraag onder ondernemers is of een zakelijke autoverzekering verplicht is. In dit artikel gaan we hier dieper op in en vertellen we je meer wat je moet weten over zakelijke autoverzekeringen.

Wat houdt een zakelijke autoverzekering precies in?

Een zakelijke autoverzekering is speciaal ontworpen voor voertuigen die worden gebruikt voor zakelijke doeleinden. Dit kan variëren van personenauto’s die worden gebruikt voor woon-werkverkeer tot bestelwagens die worden gebruikt voor het leveren van producten. Een zakelijke autoverzekering biedt dekking voor schade aan het voertuig zelf en voor schade die het voertuig veroorzaakt aan andere voertuigen, eigendommen of personen tijdens zakelijk gebruik. Let wel: de precieze dekking is afhankelijk van het type verzekering, maar hierover straks meer.

Hoeveel kost het?

Het is lastig op voorhand te zeggen hoeveel een bestelwagen verzekeren je gaat kosten. De kosten kunnen namelijk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het type voertuig, het gebruik ervan en de locatie. Over het algemeen liggen de premies van een zakelijke autoverzekering net iets hoger dan die van een particuliere verzekering. Dit heeft te maken met het feit dat een zakelijk voertuig vaak meer gebruikt wordt en op drukkere tijdstippen dan een particulier voertuig. Hierdoor neemt de kans op schade toe, met hogere premies als gevolg. Hoe dan ook vallen de premies mee als je ze vergelijkt met de kosten van schade.

De verschillende soorten polissen

Net als bij een particuliere verzekering zijn verschillende soorten polissen beschikbaar, elk met hun eigen dekkingen en premies. De drie verschillende soorten zijn:

WA (Wettelijke Aansprakelijkheid)

Dit is de simpelste vorm van zakelijke autoverzekering en dekt alleen schade die wordt toegebracht aan anderen of andere voertuigen. Je bent verplicht om tenminste deze polis af te sluiten voor een zakelijk voertuig.

WA+ beperkt casco

Deze polis biedt naast dekking voor de wettelijke aansprakelijkheid ook dekking voor bepaalde vormen van schade aan het eigen voertuig, zoals diefstal, brand en ruitschade.

WA+ volledig casco (ook wel allrisk)

Dit is de meest uitgebreide polis en dekt nog meer vormen van schade dan beperkt casco. Daarnaast krijg je met deze polis ook vaak hulp bij pech in het buitenland.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een polis?

Bij het afsluiten van een zakelijke autoverzekering is het belangrijk om rekening te houden met een aantal dingen. Allereerst dien je te letten op de dekking die wordt geboden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij schade. Daarnaast is natuurlijk de hoogte van de premie in combinatie met het eigen risico belangrijk, want dat is wat je uiteindelijk gaat betalen. Ook is het verstandig om de algemene voorwaarden van de verzekering goed door te nemen, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Vind je het te ingewikkeld worden om zelf te doen, dan kun je ervoor kiezen om een adviseur in te schakelen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button