Tuin

Leilinde snoeien

Story Highlights
  • Leibomen zijn ideaal voor je privacy
  • De leilinde snoei je in de periode tussen december en februari
  • Snoei met goed gereedschap

Een leilinde is in feite een linde die als een leiboom gebruikt wordt. Zeker cultivar Zwarte Linde van de Hollandse Linde wordt door de horizontale takstand vaak gebruikt als een leiboom.  Nou is de vraag wanneer je de leilinde precies moet snoeien. Belangrijk, want een gezonde leilinde geldt als het perfecte middel tegen inkijk in je huis.  

Wanneer mag ik leilinde snoeien

Goede vraag; wanneer mag ik leilinden snoeien dan? De leilinde snoeien doe je ergens tussen december en februari en normaliter snoei je de leilinde eens per jaar.  Verder besteed je extra zorg aan de leilinde in het naseizoen en in de zomer. Het snoeien zelf is allesbehakve moeilijk overigens. Er kan erg weinig misgaan. Je kunt alle knoppen gewoon wegknippen. De leilinde loopt vanzelf en vanuit de stam wel weer uit. Goed snoeien betekent dat je alle twijgen net voorbij de stam weg knipt. De verdikking laat je zitten. 

Leilinde snoeien

Bij het snoeien gebruik je altijd scherpe gereedschappen. Op die manier ontstaat een meer vlakke snoeiwond, die later weer netjes verder groeit. Gebruik geen oud gereedschap, want daarmee lukt het je nooit een mooie, vlakke snoeiwond te realiseren en wordt ook de aangroei iets minder mooi. Uiteraard kun je de leilinde in tal van verschillende vormen snoeien. Weet wel wat je wilt als je gaat snoeien.  Het platte vlak van leilinde moet je eens per jaar snoeien, in de wintermaanden. Leilinde snoeien bij vorst is dus geen enkel probleem. Normaliter doe je dit dus tijdens de wintermaanden of in het vroege voorjaar.  Hoe later je de leilinde snoeit, hoe langer je profijt hebt van de takken die altijd zo goed beschermen tegen inkijk. Lukt het nou niet in die periode, dan kun je de leilinden zelfs nog in de zomer snoeien. Dat kan zelfs als de linde vol in het blad zit. 

Leiboom snoeien

Leibomen snoeien doe je in het algemeen in de winter. Leibomen zijn uitstekend voor in de kleine tuin. Leibomen doen vaak werk als een natuurlijk zonnescherm. De boom bestaat uit een kale stam met vervolgens vanaf een bepaalde hoogte horizontaal geleide takken, hoofdtakken of zogenaamde leggers. Je houdt de takken van bomen goed in positie door ze aan een rek of iets anders vast te maken.  Leilindes zijn mooi en hebben vaak een functie. Wil je dit graag zo houden snoei dan op de juiste wijze en in de goede periode van het jaar. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button