Huis

Met zuinige apparaten energie besparen in huis!

Story Highlights
  • Kies voor een warmtepompdroger
  • Bespaar op je verlichting
  • Je kunt ook besparen in de badkamer

Jaarlijks wordt er veel energie verspild. Maar wist je dat je vaak door wat kleine aanpassingen veel geld en het milieu kan besparen? Je kan besparen door te investeren in betere apparatuur, maar ook in je gedrag.


Tips om energie te besparen

Hoeveel je bespaart is afhankelijk van hoe zuinig je nu al bent. Dat verschilt natuurlijk sterk per huishouden.

Warmtepompdroger

Een van de apparaten die goed moet worden onderhouden en geen twintig jaar meegaat is een droger. Hoe ouder het apparaat is hoe meer energie die verspilt. Het wordt daarom aangeraden de droger als die ouder is dan 10 jaar te vervangen. Het is dus juist voordeliger om de beste warmtepompdroger te kopen, dan een droger in huis te hebben die ouder is dan tien jaar.

Besparen op je verlichting

Iets anders wat ook veel energie kost is je verlichting in huis. Om te beginnen vervang je lampen het liefst allemaal door LED-lampen. Lukt het niet allemaal kies er dan voor om de lampen die je het meest gebruikt in ieder geval wel te vervangen door LED-lampen. Alleen al door het vervangen van de lampen zal je veel energie besparen. In veel huishoudens worden lampen vergeten om uit te doen als ze eenmaal aan staan. Dit komt omdat het een gewoonte is geworden en een gewoonte afleren kan heel lastig zijn. Een perfecte oplossing daarvoor is de verlichting voorzien van LED-lampen met sensor, de verlichting gaat dan automatisch uit als er niemand in de ruimte is, maar ook automatisch aan als er iemand binnen komt. De sensor is een kleine investering, maar wel echt aan te raden.

Besparen in de badkamer

De badkamer is een ruimte die veel energie kost, niet alleen door de verlichting, maar juist door het vele watergebruik. Tegenwoordig heb je ook speciale waterbesparende douchekoppen. Hier komt minder water doorheen, waardoor jij bezuinigt zonder al te veel veranderingen.

Besparen in de keuken

Naast elektra is gas ook een energiebron die jaarlijks veel kost. Het is daarom ook niet raar om over te stappen naar een inductiekookplaat. De beste inductiekookplaat is niet alleen maar zuinig, maar heeft ook een mooi design. Afhankelijk van je wensen kan je kiezen voor een ingebouwde inductiekookplaat of een vrijstaande. Als je overstapt naar inductie dan hoef je niet meer op gas te koken. De kookplaat is niet alleen veiliger dan een gasfornuis, maar ook nog eens makkelijk schoon te houden.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button