Auto

Leasen of kopen? Een kwestie van goed rekenen

Story Highlights
  • Ga je leasen of kopen?
  • Zakelijk of privé?
  • Vaste maandelijkse kosten

Als je een auto wilt aan gaan schaffen, kan het goed zijn dat je vroeger of later aan het twijfelen slaat. Want wat kun je nu het beste doen: er eentje kopen of toch kiezen voor een auto leasen? De enige manier om de juiste keuze te kunnen maken, is door alle voor-en nadelen netjes onder elkaar te zetten in een rijtje. De kosten spelen daarbij de belangrijkste rol. Want wat is voor jou de voordeligste optie: kopen of leasen? Het antwoord op die vraag
kan van veel verschillende factoren afhangen.

Doe je het privé of zakelijk?

Heb je een nieuwe auto nodig, dan kun je om te beginnen eens kijken of je werkgever een leaseregeling aanbiedt. Of misschien begin je binnenkort wel aan een nieuwe baan waar een leaseauto onderdeel van de arbeidsvoorwaarden is?

Een auto zakelijk leasen is in heel veel gevallen goedkoper dan een auto zelf aanschaffen. Zeker wanneer de werkgever een deel van de kosten op zich neemt, en je bijvoorbeeld ook geen kosten voor brandstof hoeft te betalen, kun je heel goedkoop uitkomen. Toch is het altijd goed om een en ander goed door te rekenen. Heb je al een auto en op zich geen nieuwe nodig, ook niet voor je werk, dan kan het soms beter zijn om van een leaseregeling af te zien en te kiezen voor een reiskostenvergoeding of misschien wel andere invulling van je arbeidsvoorwaarden.

Wil je een nieuwe auto, en kan het niet via je werkgever? Dan is privé leasen in veel gevallen ook een optie. In dit geval heb je uiteraard geen werkgever die een deel van de kosten op zich neemt, maar heb je wel het voordeel van vaste, maandelijkse kosten en vaak de mogelijkheid om de auto weer in te leveren of om te ruilen voor je de gehele aanschafprijs hebt hoeven te betalen.

Zet alles netjes op een rijtje

Wat de goedkoopste en beste optie voor jou is, dat valt lastig te zeggen. Het hangt af van de manier waarop je kunt leasen (privé of zakelijk), of je voor het aanschaffen van een auto een lening af moet sluiten, welk type auto je op het oog hebt, hoe hoog de bijtelling in het geval van lease zou zijn en hoeveel je ermee van plan bent te gaan rijden. Een duidelijk overzicht van de kosten is door al deze variabelen niet altijd gemakkelijk te krijgen, maar er zijn rekentools die je aardig op weg kunnen helpen. Gebruik deze goed, zodat je een afgewogen beslissing kunt maken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button