Health

Hoe weet je of je de ziekte van Lyme hebt?

Story Highlights
  • Heel vervelend, de ziekte van Lyme
  • Een vlek rondom de tekenbeet
  • Een moe en grieperig gevoel

Gebeten worden door een teek is nooit prettig. Toch is het extra vervelend als het beestje de bacterie Borrelia met zich meedraagt. In dat geval kun je de ziekte van Lyme krijgen. Helaas kan het weken tot maanden duren voordat het duidelijk wordt dat je lijdt aan deze ziekte. Daarbij komt dat veel mensen niet bekend zijn met de ziekte van Lyme, waardoor dit lang niet altijd aan het licht komt. Om jou een handje te helpen, zetten we hier een aantal mogelijk symptomen van de ziekte van Lyme op een rijtje.

Er verschijnt een vlek rondom de tekenbeet

De ziekte van Lyme is in beginsel te herkennen aan een rode of blauwe vlek op jouw huid. Deze vlek ontstaat vaak rondom de tekenbeet. Dit kan een paar dagen duren, maar ook enkele maanden. Langzaam maar zeker wordt de vlek steeds groter. Op den duur kan hij van binnenuit wit worden, waardoor het meer een kring lijkt. In de meeste gevallen verdwijnt de vlek of kring vanzelf. Dit kan een paar weken tot een jaar duren. Ondanks dat de vlek verdwenen is, is de bacterie vaak nog wel in het lichaam aanwezig.

Grieperig gevoel

Als je gebeten wordt door een teek die de bacterie Borrelia met zich meedraagt, kan er een grieperig gevoel ontstaan. Dit kan koorts, hoofdpijn, spierpijn en gewrichtspijn tot gevolg hebben. Dit gevoel kan ontstaan ten tijde van de rode of blauwe vlek die we hierboven omschreven. Toch kunnen de klachten hier ook los van staan. Zo kun je bijvoorbeeld ook een grieperig gevoel krijgen nadat de vlek of kring al verdwenen is.

Klachten die in een later stadium kunnen ontstaan Is de vlek of kring rondom een tekenbeet verdwenen? Dan betekent dit niet dat je verlost bent van de ziekte van Lyme. Nee, want in een later stadium kunnen eveneens klachten ontstaan. Zo kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met pijnscheuten en/of krachtverlies. Daarnaast kun je van het ene op het andere moment dubbel zien als je de ziekte van Lyme hebt. Duizeligheid, een benauwd gevoel, pijn op de borst en flauwvallen zijn ook symptomen die kunnen duiden op deze ziekte.

Twijfel je? Laat je testen op Lyme!

Ben je gebeten door een teek en heb je te maken met één of meerdere symptomen die we hierboven beschreven? Dan vermoed je mogelijk dat je de ziekte van Lyme hebt. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je het beste een ziekte van Lyme test doen. Voor zo’n test moet je bloed af laten nemen door een professional. Een Lyme test kun je alleen combineren met een algeheel bloedonderzoek. Dankzij dit onderzoek weet je niet alleen of je de ziekte van Lyme hebt, maar krijg je direct ook belangrijke informatie over jouw gezondheid. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button