Mijn partner is verslaafd: wat nu?
Het moment waarop je jezelf realiseert: “Mijn partner is verslaafd,” kan overweldigend zijn. Deze ontdekking brengt vaak een storm van emoties met zich mee, variërend van verdriet en angst tot boosheid en machteloosheid. Verslaving raakt niet alleen de persoon die aan de drugs verslaafd is, maar beïnvloedt ook diepgaand hun naasten, vooral een partner. Het kan een zware last zijn om te dragen, en de vraag dringt zich op: hoe kun je je partner helpen zonder jezelf te verliezen?
De eerste stappen naar hulp: interventie drugs
Wanneer je geconfronteerd wordt met de realiteit van de verslaving van je partner, kan het moeilijk zijn om te weten wat de volgende stap moet zijn. Een interventie drugs kan in veel gevallen noodzakelijk zijn om je partner te helpen inzien dat er een probleem is en dat professionele hulp nodig is. Een interventie is een geplande en vaak aangrijpende gebeurtenis waarbij vrienden en familie samenkomen om de verslaafde liefdevol te confronteren met de gevolgen van hun gedrag. Tijdens een interventie kan elke deelnemer een verklaring geven over hoe de verslaving hen persoonlijk heeft beïnvloed, wat vaak een krachtig effect kan hebben.
De tekenen van verslaving herkennen
Maar, laten we bij het begin beginnen. Het is niet altijd even makkelijk om de tekenen van verslaving te herkennen, vooral als je partner het gebruik probeert te verbergen. Veelvoorkomende symptomen van verslaving zijn veranderingen in gedrag, zoals geheimzinnigheid, plotseling verlies van interesse in activiteiten die ze eerder leuk vonden, of financiële problemen die moeilijk te verklaren zijn. Lichamelijke symptomen kunnen ook zichtbaar worden, zoals gewichtsverlies, vermoeidheid, of rode ogen. Als je begint te vermoeden dat je partner verslaafd is, is het belangrijk om deze signalen niet te negeren in de hoop dat het probleem vanzelf verdwijnt.
De impact op de relatie
Verslaving heeft vaak een enorme impact op relaties. Je kunt je machteloos voelen en niet weten hoe je moet reageren. Veel partners ervaren gevoelens van isolatie en eenzaamheid, omdat ze het gevoel hebben dat niemand begrijpt wat ze doormaken. Het kan ook zorgen voor ruzies, wantrouwen, en soms zelfs fysieke of emotionele mishandeling. Het is belangrijk om bewust te worden van het feit dat verslaving een ziekte is en dat de acties van je partner niet altijd rationeel of bewust zijn. Dit betekent echter niet dat je hun gedrag moet accepteren of tolereren. Je eigen welzijn en veiligheid moeten altijd op 1 staan.
Hoe kun je je partner helpen?
Het is belangrijk dat jullie samen de situatie zo snel mogelijk onder ogen zien. Dit betekent dat je open en eerlijk met hen moet praten over je zorgen. Het kan zijn dat ze ontkennen dat ze een probleem hebben, en dit is vaak een onderdeel van de verslaving. Wees geduldig, maar wees ook duidelijk over de gevolgen van hun gedrag en hoe dit jullie relatie beïnvloedt.
Zoek steun bij vrienden, familie of een professional. Je hoeft dit niet alleen te doen. Veel partners van verslaafden vinden hulp bij zelfhulpgroepen waar ze ervaringen kunnen delen en steun kunnen vinden bij soortgelijke situaties.
Zorg voor jezelf
Onthoud; hoewel je je partner wilt helpen, moet je ook voor jezelf blijven zorgen. Het kan een zware en emotioneel slopende weg zijn om een partner te steunen die verslaafd is. Zoek zelf ook hulp als dat nodig is en vergeet niet dat je grenzen mag stellen. Alleen door jezelf niet weg te cijferen, kun je er echt zijn voor je partner.