Overig

Omscholen naar de bouw en techniek? Vind een baan die bij je past.

Je gaat een ander vak kiezen, waar je geen ervaring mee hebt en waarvoor je niet eerder bent opgeleid. Misschien is het noodgedwongen, of voel jij dat je toe bent aan een nieuwe uitdaging? Omscholen is hoe dan ook een spannende keuze. Toch zijn er veel mensen die deze keuze overwegen, omdat het ook voordelen biedt, zoals meer uitdaging, een beter toekomstperspectief of een beter salaris. Wil jij je laten omscholen naar een baan in de bouw en techniek? Dan is dit het juist moment.

Omscholers in de en bouw en techniek

De bouw en techniek kampen met oplopende personeelstekorten. Dit biedt volop baankansen voor omscholers. De komende jaren worden er in Nederland veel nieuwe huizen gebouwd, zonnepanelen geïnstalleerd en warmtepompen geplaatst.  Er is veel werk, ook voor starters en vakmensen met weinig ervaring.

Opleidingen voor omscholers

Een meerjarige opleiding volgen is voor veel omscholers een risico. Het is van belang om van baan naar baan te gaan, met behoud van salaris en arbeidsvoorwaarden, omdat men afhankelijk is van inkomen. Er is behoefte aan korte opleidingen, waarna men snel kan beginnen met werken.

Gericht omscholen wordt de norm. Steeds meer organisaties, zoals uitzendbureaus en UWV ’s, maken het aantrekkelijk voor kandidaten om zich te laten omscholen in tekortberoepen. Omscholers kunnen een praktisch opleidingstraject volgen, waarbij ze in korte tijd nieuwe vaardigheden leren, die ze in staat stelt om snel aan het werk te gaan. Wie affiniteit heeft met het beroep en beschikt over de juiste mentaliteit, kan na enkele trainingen al aan het werk.

Vind jouw ideale baan

Een ideale baan is de juist combinatie van datgene wat bij je past, waar je goed in bent en waar genoeg aanbod in is. In de bouw en techniek is een groot aanbod aan vacatures voor timmermannen, loodgieters, elektriciens, betontimmermannen, zonnepanelen- en warmtepomp monteurs. Zij zijn hard nodig voor de verduurzaming van Nederland. Om erachter te komen of één van deze beroepen bij je past kun je ook nadenken over jouw ideale werkomgeving. Werk je graag buiten, of liever binnen? Werk je het liefst op de begane grond, of lijkt het je leuk om op hoogte te werken? Ook dit zijn afwegingen die je maakt bij een keuze voor een opleiding in de bouw en techniek.

Baangarantie

Er zijn genoeg kansen voor werkzoekenden in de bouw en techniek. Zorg dat je een omscholingstraject volgt bij een organisatie die baangarantie biedt. Dit betekent dat jij na het traject verzekert bent van een baan. Bovendien loop je geen financieel risico, omdat omscholingstraject vaak gratis aangeboden worden. Daarnaast ontwikkel je vaardigheden die direct kunt toepassen in de praktijk.  Wees je echter wel bewust van het startersalaris wat je in veel gevallen zult ontvangen. Zie het als een investering in jezelf en jouw toekomst!

Ben je je aan het orienteren voor een omscholingstraject in de bouw en techniek? Kijk dan eens op jobxion.nl/opleidingen.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button