Health

Gezond afvallen met maaltijdvervangers

Afvallen doet iedereen natuurlijk op z’n eigen manier, maar de meeste mensen hebben geen zin om lang te sporten of een langdurig dieet te volgen. Je kunt in dat geval kiezen voor maaltijdvervangers. Afvallen met shakes, wat houdt het precies in? In dit artikel leggen we het uit.

Wat is een maaltijdvervanger?

Een maaltijdvervanger is een poeder dat je mengt met water of magere melk. Het poeder heeft een laag caloriegehalte, dat meestal ver onder dat van een gewone maaltijd ligt. Op deze manier kan maaltijdvervanging bijdragen aan een negatieve energiebalans en dus gewichtsverlies. Dit werkt echter alleen als er twee hoofdmaaltijden per dag vervangen worden door zo’n afslankshake als onderdeel van een caloriearm dieet.

Hoe werkt afvallen met shakes?

Als onderdeel van een caloriearm dieet worden één of twee hoofdmaaltijden per dag vervangen door een dieetshake. Deze shakes bevatten maximaal 249 calorieën per portie. Voldoende vochtinname is ook belangrijk. Het wordt daarom aanbevolen om twee tot drie liter water per dag te drinken.

Vraag je je af of je echt kunt afvallen met shakes? Als je dagelijkse inname van calorieën op een shakedieet onder het dagelijkse caloriegebruik valt, kun je verwachten dat je zult afvallen. Bij zo’n calorietekort haalt het lichaam zijn energiebehoefte uit zijn eigen vet- en spiercellen. Wil je op gewicht blijven? Vervang dan één hoofdmaaltijd per dag door een maaltijdvervanger als onderdeel van een caloriearm dieet. Bij twijfel kun je altijd advies vragen van experts, bijvoorbeeld van Orangefit. Bestel je bijvoorbeeld het Afslankpakket van Orangefit, dan krijg je er gratis persoonlijke begeleiding bij. 

Is een eiwitshake goed om af te vallen?

Omdat eiwitpoeder een hoog eiwitgehalte heeft, is de vraag of eiwitshakes ook kunnen worden gebruikt om af te vallen volkomen terecht. Het antwoord is echter nee. Het wordt niet aanbevolen omdat er fundamentele verschillen zijn tussen shakes voor gewichtsverlies en eiwitshakes. In tegenstelling tot poeders voor gewichtsverlies, missen eiwitpoeders veel belangrijke ingrediënten om veilig af te vallen.

Eiwitbronnen zoals soja- of melkeiwitten vormen ook de basis voor dieetshakes. Toch moeten deze afslankdranken niet worden verwarmd met klassieke eiwitshakes, die het lichaam alleen van eiwitten voorzien om spiermassa op te bouwen of te behouden. Dieetshakes vervangen hele maaltijden en bevatten dus alle belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om gezond af te vallen. Deze omvatten vitamines, mineralen en vezels. Bij eiwitshakes ligt dat anders: deze zijn niet bedoeld om maaltijden te vervangen, maar om ze aan te vullen. Dit komt ook tot uiting in hun ingrediënten, die voornamelijk uit eiwitten en slechts zeer kleine hoeveelheden andere voedingsstoffen bestaan. Klassieke eiwitpoeders zijn daarom niet geschikt om af te vallen als onderdeel van een formuledieet. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button