Travel

Op wereldreis? De ultieme checklist vind je hier

Staat jouw backpack al klaar? Op wereldreis is natuurlijk een droom die uitkomt. Heb jij plannen? Doen! Maar op wereldreis ga je niet zomaar. Daar gaat vaak flink wat voorbereiding aan vooraf. En dan hebben we het niet alleen over het uitzoeken van al die heerlijke tropische bestemmingen. Bekijk hier de ultieme wereldreis checklist.

1. Plan je reisroute

Nou vooruit. Het begint toch wel een beetje met het uitzoeken van een toplist met heerlijke bestemmingen. De route die je wil gaan reizen bepaalt natuurlijk veel als het gaat om voorbereidingen. Vertrek je voor een roadtrip door Alaska of ga je eilandhoppen in Azië? Check het reisadvies van de overheid voor een veilige reis. Ieder werelddeel brengt zo z’n uitdagingen met zich mee. Ga lekker rondneuzen op internet bij mensen die je voorgingen en pik hun beste tips mee. Je droom start hier.

2. Plunder je spaarrekening

Een wereldreis is niet bepaald gratis. Het start vaak met een duur ticket, een serie reisvaccinnaties, visumkosten en bagage. Dan hebben we het nog niet eens over je dagelijkse levensonderhoud op reis. Een schatting van de kosten is lastig te geven op voorhand. Dat hangt erg af van de bestemming, je manier van reizen en de luxe die je jezelf wil en kan veroorloven. Bepaal van tevoren goed je budget en maak een globale planning zodat je niet voor (financiële) verrassingen komt te staan. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om onderweg ergens langere tijd te blijven om daar te werken, maar ook dat vereist de nodige voorbereidingen. Vaak heb je dan extra visum nodig.

3. Regel belangrijke documenten

Kijk, dat je niet zonder paspoort het vliegtuig in moet, had je waarschijnlijk zelf wel bedacht. Maar er zijn meer documenten die je nodig hebt. Denk aan een visum (voor sommige landen verplicht), een creditcard, een pinpas en een lijstje met belangrijke telefoonnummers om deze betaalpassen direct te kunnen blokkeren bij diefstal of verlies. Ook een internationaal rijbewijs kan soms handig zijn op reis. 

4. Dag baan, dag huis

Als jij het vliegtuig instapt, wat gebeurt er dan met je baan en je huis in Nederland? Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Zeg je je baan op of kun je met je werkgever een afspraak maken over onbetaald verlof? Misschien kun je zelfs wel op afstand blijven werken tijdens je reis: de ideale manier om de kosten te drukken. Je huis kun je natuurlijk verkopen of opzeggen als je voor langere of onbepaalde tijd vertrekt. Maar er zijn ook mogelijkheden om deze te verhuren of onderhuren. 

Het is verstandig je daar eerst goed in te verdiepen. Je huurbaas of hypotheekverstrekker heeft hier vaak wat over te zeggen en verhuur of onderhuur is niet altijd toegestaan. Als je toch bezig bent, maak ook even een rondje langs je abonnementen en verzekeringen. Een autoverzekering, krantenabonnement of parkeervergunning? Dat heb je waarschijnlijk even niet nodig.

5. Een goede reisverzekering

Een reisverzekering is niet verplicht, maar wel erg belangrijk. Juist als je langere tijd op reis gaat, is het aan te raden om te kiezen voor een doorlopende reisverzekering. Kijk daarbij goed of je reisverzekering werelddekking heeft als je buiten Europa op reis gaat. Een reisverzekering dekt niet alleen schade aan je bagage, maar dekt ook extra geneeskundige kosten die je zorgverzekering niet vergoedt. Ook een (doorlopende) annuleringsverzekering is een goed idee.

6. Zorgverzekering

Als je korter dan 12 maanden gaat reizen, dan kun je gewoon verzekerd blijven via je Nederlandse zorgverzekering. Blijf je in Europa, vraag dan een Europese zorgverzekeringspas (EHIC) aan. Ga je buiten Europa op reis, check dan goed of je werelddekking hebt bij je zorgverzekeraar.

Bas Knopperts, zorgverzekering-expert bij Independer: “Let op dat de Nederlandse basisverzekering medische kosten tot een maximumbedrag vergoedt. Die tarieven zijn gebaseerd op de Nederlandse zorgtarieven. Zorg kan in het buitenland soms duurder zijn. Het verschil betaal je zelf. Soms biedt je reisverzekering hier uitkomst. Of je kunt een aanvullende verzekering afsluiten.”

Als je langer op reis gaat dan 12 maanden wordt het anders. Je moet je dan laten uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP). Let op: in dat geval zijn je andere Nederlandse verzekeringen ook niet meer geldig. Je kunt dan gebruik maken van een internationale zorgverzekering. Er zijn verschillende verzekeraars die zo’n verzekering aanbieden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button