Tuin

Slimmer omgaan met regenwater: het komt gratis en voor niets uit de lucht vallen

Story Highlights
  • Slimmer omgaan met regenwater
  • Water kost niets
  • Vang het regenwater op en gebruik het

We raken ons er steeds meer van bewust dat water een schaars goed kan zijn. In andere landen is het helemaal niet normaal dat iedere woning continue de beschikking heeft over water. Als men hoort hoe gemakkelijk wij hier met water dat zo zuiver is dat je het kunt drinken omgaan, kijkt men je ongelovig aan. Drinkwater gebruiken om de tuin te sproeien of de wc door te spoelen? Is dat niet ontzettend zonde? Kunnen we al het water dat gratis en voor niets uit de lucht komt vallen in de vorm van regen niet wat beter gebruiken? Niet zelden valt er zoveel tegelijk dat straten overstromen. Als we nu eens een deel hiervan op weten te vangen en gebruiken op momenten dat we het nodig hebben?

Water kost niets

In Nederland zijn we niet zo zuinig met water. We zijn een beetje verwend, op dat gebied. Water kost nauwelijks iets, het komt bijna gratis en voor niets uit de kraan stromen. Prima water, zo zuiver dat je er liters per dag van kan drinken. En we gebruiken het grif. Om te drinken of om in te koken. Om te douchen en om de wc mee door te spoelen. Om de auto te wassen en de tuin met een hogedrukreiniger schoon te spuiten. Om de plantjes mee water te geven of de tuin te sproeien. Voor al die taken gebruiken we kraakhelder drinkwater, terwijl dat in veel gevallen helemaal niet noodzakelijk is. Sterker nog: je plantjes en je tuin zijn veel meer gebaat bij regenwater, dat veel ‘zachter’ van samenstelling is. 

Dat hemelwater, dat laten we in grote hoeveelheden naar het riool lopen. Nederland is in de stedelijke gebieden grotendeels betegeld. De buitenruimte wordt gebruik om woningen en wegen te bouwen, waarbij hier en daar een reepje groen of een perk vaak het maximale is als het gaat om niet betegelde grond. En bij woonhuizen veranderen tuinen meer en meer in betegelde stukken straat. Helaas zijn tegels niet goed in staat om water dat als regen valt te verwerken. Het loopt vaak direct het riool in, terwijl we het ook prima voor andere doeleinden hadden kunnen gebruiken.

Vang het regenwater op en gebruik het

Een regenton, die kent bijna iedereen wel. Het is de makkelijkste manier om een deel van het water dat valt op te vangen, en te gebruiken waar nodig. Sluit een regenton aan op de regenpijp die vanaf het dak loopt, en je zal zien dat je al snel een aardige hoeveelheid water hebt verzameld. Ideaal om de plantjes binnen en buiten mee water te geven.
Pak je het opvangen van hemelwater wat professioneler aan, en ga je voor een uitgebreider systeem om water op te vangen, dan kun je het ook binnenshuis gaan gebruiken, bijvoorbeeld om het toilet mee door te spoelen, maar ook om de auto mee te wassen. Het regenwater filteren wordt op dat moment wel nog belangrijker. Waar de tuin wel tegen wat beestjes of organisch afval kan, wil je dat binnenshuis of als je je auto gaat wassen minder goed gebruiken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button