Huis

Tips om je energierekening het hele jaar door laag te houden

Gedurende de wintermaanden verbruiken we logischerwijs de meeste energie. Denk alleen maar aan de verwarming die toch heel regelmatig staat te branden. Ook gaat de verlichting eerder en langer aan door de donkere dagen. Maar dat neemt niet weg dat er ook in de zomer veel energie wordt verbruikt. Helemaal als we terugkijken naar de afgelopen hete zomers. Ventilatie en airconditioningsystemen werden toen veelvuldig gebruikt. En dat had financiële gevolgen. Zeker met de huidige energieprijzen.

Daarom des te belangrijker om het hele jaar door bezig te zijn met energie. Niet alleen gedurende de wintermaanden. Zorg ervoor dat jouw energierekening het hele jaar door laag blijft. Met behulp van de volgende tips is dat echt mogelijk. 

Beglazing vervangen

Heb jij in huis al overal dubbel- of driedubbel glas? Zo niet, dan is het goed om hier toch eens verandering in te brengen. Het is niet voor niets dat nieuwbouwwoningen tegenwoordig standaard worden uitgerust met dubbelglas. Dit verbetert de isolatie van het huis aanzienlijk. Ook de waarde neemt toe. Bovendien heeft het ook nog eens grote invloed op het wooncomfort. Met behulp van nieuwe beglazing voorkom je bijvoorbeeld tocht en hoef je minder hard te stoken om de temperatuur in huis aangenaam te houden.

Wist je dat je nog beter kunt isoleren door naast nieuwe beglazing ook voor nieuwe kozijnen van kunststof te kiezen? Vaak kan dit ook niet anders. Bij heel veel oude houten kozijnen is het bijvoorbeeld niet meer mogelijk om nieuwe beglazing te plaatsen. Dan is de overstap naar kunststof kozijnen natuurlijk snel gemaakt. Kunststof kozijnen bieden nog meer voordelen. Zo zijn ze slijtvast en vrijwel onderhoudsvrij. Dit maakt ze momenteel erg populair.

Bekijk wat de gemeente doet

Het doel van de Nederlandse regering is om vanaf 2035 klimaatneutraal te zijn. Dat is een flinke opgave in pakweg twaalf jaar tijd. Zeker op het gebied van oudere woningen moet er nog heel veel worden gedaan. Het mooie is nu wel dat veel gemeenten er alles aan proberen te doen om wooneigenaren van oudere woningen tegemoet te komen. Dit geldt ook vaak voor mensen met lage inkomens. Zij komen veelal in aanmerking voor een subsidie om zo hun woning verder te verduurzamen. Het kan dus zeker geen kwaad om eens te bekijken wat jouw gemeente doet en waar jij wellicht voor in aanmerking komt.

Kies voor een slimme thermostaat

Verbruik je verreweg de meeste energie in de winter? Meestal omdat de verwarming onnodig staat te loeien? Dan is een slimme thermostaat een prima alternatief. Dit is een thermostaat die van afstand kan worden bediend en over allerlei slimme snufjes beschikt om energie te besparen. Zo is hij bijvoorbeeld in staat om jouw gedrag te analyseren en hier de verwarming op aan te passen. Met behulp van een slimme thermostaat bespaar je al snel honderd(en) euro’s per jaar op je energierekening. En daar hoef je zelf nauwelijks iets voor te doen! 

Gerelateerde artikelen

Back to top button