HuisTrends

Tips om je huis te verduurzamen

Veel mensen zijn bezig om hun huis te verduurzamen. Heel verstandig; zeker als je denkt aan de gestegen energiekosten en onze invloed op het klimaat. Hoe zorg je ervoor dat je huis toekomstbestendiger wordt? Hieronder staan 5 tips.

Tip 1: Isoleer je huis

Al met weinig kosten en moeite kun je veel doen om je huis te verduurzamen. Wanneer je tocht in je huis aanpakt door kieren en naden te isoleren, kun je in de winter de thermostaat lager zetten. Dat isoleren kan vaak al op een eenvoudige manier, door tochtstrips of -band te gebruiken. Bewerkelijker wordt het wanneer je bijvoorbeeld een vloer, spouwmuur of dak wilt isoleren, maar het levert je ook veel op. 

Tip 2: Laat een warmtepomp installeren

Als je je cv-ketel laat vervangen door een warmtepomp, verbruik je veel minder energie en bespaar je dus veel geld op je energierekening. Een waterpomp haalt zijn energie namelijk niet uit gas, maar uit de buitenlucht of uit bodem- of grondwater. Een warmtepomp kan in vrijwel elk huis geïnstalleerd worden. Op termijn wordt het trouwens verplicht om je cv-installatie te laten vervangen door een warmtepomp. 

Tip 3: Vervang enkel glas door isolatieglas

Er zijn nog steeds veel huizen die ramen hebben met enkel glas. Dat is jammer, want enkel glas zorgt voor tocht en kou in je huis. Wil je je huis verduurzamen, zorg er dan voor dat je ten minste dubbel glas hebt. Nog beter is HR++ glas, dat op dit moment de standaard is voor nieuwe huizen. Er is zelfs ‘triple glas’ (HR+++), dat dus bestaat uit 3 glasplaten. Wanneer je ramen met enkel glas vervangt door triple glas, is het verstandig om ook de kozijnen te vervangen.

Tip 4: Koop een waterbesparende douchekop

Rond het watergebruik in je huis valt er ook winst te behalen. Daarbij is een waterbesparende douchekop de meest voor de hand liggende optie. Zo’n douchekop laat ongeveer 4 liter water per minuut minder door dan een gewone douchekop, terwijl je toch comfortabel kunt douchen. Denk ook eens aan waterbesparende kranen, en repareer of vervang lekkende kranen. Dat scheelt aardig wat waterverbruik.

Tip 5: Laat een waterontharder installeren

Een waterontharder geef je allerlei voordelen. Doordat een waterontharder kalk uit het leidingwater onttrekt, wordt het energieverbruik van je CV-installatie lager. Ook is er minder onderhoud nodig. Verder vergroot je de levensduur van verschillende apparaten, zoals je koffieapparaat, waterkoker, wasmachine en vaatwassser. Omdat kalk in leidingen een remmend effect heeft op de afgifte van warmte, zorgt een waterontharder voor lagere energiekosten omdat er minder energie verspild wordt. Ten slotte zorg je voor minder milieuvervuiling omdat je minder reinigingsmiddelen nodig hebt. De Hydro@Home waterontharders van Van Meerendonk Waterontharders hebben ook nog eens het Kiwa-keurmerk, dus die voldoen aan strenge eisen rond veiligheid.

Gerelateerde artikelen

Back to top button