Huis

Wat is een goede basis voor je lichtplan?

Bij de inrichting van een woning, wordt helaas vaak te weinig aandacht besteed aan het lichtplan. Goed licht kan een woning maken of breken. Ga maar bij jezelf na: een woning die slecht verlicht is, kan eng aanvoelen terwijl een veel te felverlichte woning kan aanvoelen alsof je in een operatiekamer bent. Wil jij daarom zorgen dat je een goede sfeer in je woning krijgt aan de hand van je verlichting, dan kun je in dit artikel een aantal handige tips vinden. Wij zetten voor je uiteen wat de mogelijkheden zijn en ook hoe je hierbij duurzaam te werk gaat. Zo creëer je niet alleen sfeer in huis, maar zorg je ook dat je je portemonnee te vriend houdt. 

Hou het rustig

Je woning goed verlichten, is een kunst. Je moet namelijk zorgen dat je een goede basis maakt waaraan je vervolgens losse lampen en wandlampen, toevoegt. Vaak zie je dat men begint bij de schemerlampen die echter niet goed uit de verf komen omdat deze nooit een hele kamer kunnen verlichten. Een goede basis voor je lichtplan, zijn led inbouwspots. Deze spotjes nemen heel weinig ruimte in beslag, maar zorgen wel voor een mooie egale basis van licht in de kamer. Daarmee hou je de kamer ook rustig. Je kunt heel veel soorten spotjes kopen in allerlei kleuren. Kijk ook altijd even goed of je richtbare spotjes wilt hebben, of dat je graag vaste spots wilt kopen. Met richtbare spots kun je mooie accenten leggen in de kamer op bijvoorbeeld een mooi schilderij. 

Heb jij een ondiep plafond? 

Als je bang bent dat jouw plafond niet geschikt is voor inbouwspots, dan is het goed om te weten dat je vandaag de dag heel platte inbouwspotjes hebt. Kijk bijvoorbeeld eens naar de inbouwspot zaagmaat 55mm. Deze spotjes kunnen zo laag ingebouwd worden omdat ze geen warmte genereren en dus geen ventilatieruimte nodig hebben. Dat maakt deze lampen ook heel veel voordeliger. Oude gloeilampen gebruiken veel energie om warmte te creëren terwijl deze spots al hun energie gebruiken om licht te produceren. Dat zorgt aan het eind van de maand ook voor een aanzienlijk lagere energierekening. 

Kies voor een dimmer

Heb je eenmaal de juiste spotjes gevonden voor jouw kamer, zorg er dan ook voor dat je een dimmer installeert. Dit is een kleine investering met een heel groots resultaat. De dimmer zorgt er namelijk voor dat je altijd het licht kunt maken dat je nodig hebt: veel wanneer je aan het werk bent, weinig wanneer je tv zit te kijken. Je kunt dimmers kopen als opbouw- maar ook als inbouwdimmers. Als je een oud huis hebt, hoeft dat dus niet automatisch te betekenen dat je geen dimmer op je spots kunt aansluiten. Informeer bij je leverancier naar de mogelijkheden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button