Auto

Wat is een hybride wagen en hoe werkt deze?

Elektrische auto’s worden steeds populairder en met de elektrische omschakeling in 2030 die er aankomt zal dat niet veranderen. Maar voor degenen onder ons die nog niet klaar zijn om die volledig elektrische autosprong te maken, zijn er hybride auto’s.

Wat betekent hybride auto?

Met een hybride auto rijden biedt een mix van beide werelden. Dat wil zeggen, hij gebruikt zowel traditionele brandstof in de verbrandingsmotor als elektrisch vermogen in zijn motor. Hybriden zijn er in verschillende soorten, die elk op een andere manier werken.

Sommige hybrides combineren de kracht van beide energiebronnen om te rijden, andere vertrouwen puur op benzine om de elektrische batterijen van stroom te voorzien. Hoe het ook zij, om als hybride te worden gedefinieerd, moet een auto naast een standaard benzinemotor ook elektrisch rijden.

Hoe werken ze?

Een volledige hybride

Een volledige hybride heeft een verbrandingsmotor en een elektromotor om de auto aan te drijven. Beide energiebronnen kunnen ook onafhankelijk van elkaar worden gebruikt. Het meest voorkomende type hybride auto, volledige hybrides, gebruiken voornamelijk elektrische batterijen om het brandstofverbruik te verlagen.

Voor langzaam stop-start rijden door de stad kunnen ze volledig vertrouwen op elektriciteit. Het regeneratieve remsysteem produceert elke keer dat je afremt elektriciteit voor de accu’s. In het geval dat de batterijen leeg raken, kan de auto nog steeds alleen op de benzinemotor rijden.

Plug-in hybrides

Plug-in hybrides zijn modellen die handmatig kunnen worden aangesloten aan een laadpaal om de batterijen op te laden. Ze komen het dichtst in de buurt van een 100% elektrisch voertuig en kunnen ook puur op elektriciteit rijden, maar kunnen ook zowel de verbrandingsmotor als hun batterijen gebruiken.

Serie hybride

In dit ontwerp zorgt de elektromotor(en) voor alle stuwkracht en is er nooit een fysieke mechanische verbinding tussen de motor en de wielen. De benzinemotor is er gewoon om de accu op te laden. Dit resulteert in een rijervaring die meer kenmerkend is voor een elektrische auto, met een soepelere, krachtigere acceleratie. 

Hoe lang gaan batterijen van hybride auto’s mee?

Als algemene vuistregel geldt dat hybride batterijen elke 160.000 km moeten worden vervangen. Veel hybride voertuigen hebben ook een garantie van ongeveer 10 jaar, dus je bent gedekt voor eventuele defecten aan de batterijen. Voor een gewoon huishouden zou het ongeveer 10 jaar duren om 160.000 kilometer te rijden.

Wat is bereikangst?

Bereikangst verwijst naar wanneer de batterij van een elektrisch voertuig bijna leeg is, d.w.z. de angst dat de auto niet voldoende stroom zal blijven leveren voor het benodigde bereik. Het is een van de redenen waarom hybrides een geweldig gateway-model zijn voor elektrische voertuigen, aangezien er nog steeds traditionele benzinemotoren zijn die als back-up dienen. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button