Huis

Wat is het verschil tussen een inboedel- en woonverzekering?

Ga je op jezelf wonen? Dan moet je er niet alleen voor zorgen dat je zelf goed verzekerd bent, het is namelijk ook belangrijk om je woning te verzekeren. Gelukkig is dit niet bijzonder lastig, want je kunt in Nederland verschillende verzekeringen voor je huis afsluiten. Als je op zoek gaat naar dergelijke verzekeringen, kom je ongetwijfeld een inboedelverzekering tegen. Daarnaast is de kans groot dat je op een woonverzekering stuit. Sommige mensen denken dat deze verzekeringen hetzelfde zijn, maar dat is niet het geval. Daarom leggen we je in deze tekst uit wat het verschil is tussen een inboedel- en woonverzekering.

Losse spullen in huis verzeker je met een inboedelverzekering

Als je in een koophuis woont, ben je wettelijk verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Een inboedelverzekering is weliswaar niet verplicht, maar toch kiezen veel mensen ervoor om een inboedel en opstalverzekering af te sluiten. Dit komt vooral doordat je met beide verzekeringen nog beter verzekerd bent voor schade door zaken als brand, inbraak, storm of blikseminslag. Met een opstalverzekering ben je namelijk alleen verzekerd voor schade aan de woning zelf en alles wat hieraan vastzit. Losse spullen in huis vallen buiten de dekking van deze verzekering.

Wil je ook de losse spullen in huis verzekeren? Dan sluit je een inboedelverzekering af. Hiermee zijn meubels, kleding, elektrische apparaten, sieraden en spullen in de tuin verzekerd voor schade. Niet alleen schade door brand, storm, water of diefstal wordt vergoed, maar ook schade door eigen schuld. Een inboedelverzekering sluit je overigens niet alleen af als je een huis koopt, want ook als je huurt is het verstandig om je inboedel te verzekeren. Alle losse spullen in huis vertegenwoordigen samen namelijk een behoorlijke waarde.

Woonverzekering kun je niet afsluiten

Nu je weet wat een inboedelverzekering is, wordt het tijd om te kijken naar een woonverzekering. Omdat hier het woordje ‘verzekering’ in zit, denk je misschien dat je hem ook af kunt sluiten. Toch is dit niet het geval, want ‘woonverzekeringen’ is een verzamelnaam voor verzekeringen die je voor jouw woning af kunt sluiten. Hieronder vallen de inboedel- en woonhuisverzekering. Het is je inmiddels bekend wat een inboedelverzekering is, maar wij kunnen ons voorstellen dat een woonhuisverzekering vragen oproept. Daarom staan we in de volgende alinea wat uitgebreider stil bij deze verzekering.

Om te beginnen moet je weten dat een woonhuisverzekering een andere naam is voor een opstalverzekering. Met deze verzekering ben je dus verzekerd voor schade aan jouw woning en alles wat hieraan vastzit. Een vaste vloer en een inbouwkoelkast vallen bijvoorbeeld binnen de dekking van een woonhuisverzekering. Dit geldt overigens ook voor zonnepanelen en spullen in je tuin die niet te verplaatsen zijn.

Alleen opstalverzekering of allebei?

Wettelijk gezien ben je alleen verplicht om een woonhuisverzekering af te sluiten als je in een koophuis woont. Desondanks is een inboedelverzekering ook het overwegen waard. Je betaalt weliswaar een hogere premie als je beide verzekeringen afsluit, maar je bent ook beter verzekerd. Naast jouw woning zelf en alles wat hieraan vastzit zijn namelijk ook de losse spullen in huis verzekerd voor schade door onverwachte gebeurtenissen. Neem beide verzekeringen daarom serieus in overweging als je voor het eerst een woning koopt of gaat verhuizen. Hierdoor kun je onderaan de streep namelijk veel geld besparen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button