Health

Wat maakt lenzenvloeistof gebruiken zo belangrijk?

Eén van de eerste zaken waar je als persoon die lenzen draagt rekening mee zal moeten houden is het aanschaffen en gebruiken van lenzenvloeistof. In het bijzonder wanneer je voor het eerst lenzen draagt is het perfect mogelijk dat het belang van lenzenvloeistof gebruiken je een beetje ontgaat. Dit is begrijpelijk, maar het neemt niet weg dat het gebruik van de juiste lenzenvloeistof bijzonder belangrijk is. Waarom dat nu precies het geval is en met welke aandachtspunten je in de praktijk rekening moet houden kom je hieronder te weten! 

Wat is de functie van lenzenvloeistof nu eigenlijk? 

Laat ons allereerst even kijken naar de taak welke lenzenvloeistof in de praktijk heeft. In eerste instantie kan er worden vastgesteld dat lenzenvloeistof gebruiken interessant kan zijn omdat de lenzen ermee schoongemaakt kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat oog irritaties door bijvoorbeeld bacteriën kunnen worden voorkomen. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk in de praktijk ook zo dat lenzenvloeistof gebruiken ervoor zorgt dat eiwitten en vetten uit de poriën van de lens gehaald kunnen worden. De reinigende functie waar lenzenvloeistof over beschikt is belangrijk, maar zeker niet het enige voordeel waar je op kan rekenen. Daarnaast houdt lenzenvloeistof de lenzen immers ook goed vochtig. 

Het uitdrogen van de lenzen was vroeger een vaak gehoord probleem. Tegenwoordig is dat veel minder het geval en ook daar zit lenzenvloeistof voor iets tussen. Door gebruik te maken van lenzenvloeistof is het immers zo dat wordt voorkomen dat de lenzen hard en oncomfortabel gaan aanvoelen. Vroeger gebeurde het ook niet zelden dat lenzen kapot gingen, maar ook dat is door het bestaan van kwalitatieve lenzenvloeistof tegenwoordig aanzienlijk minder vaak het geval. Het mag dus duidelijk zijn, het gebruik van lenzenvloeistof zorgt er in de praktijk voor dat je altijd kan genieten van een absolute topkwaliteit voor wat jouw lenzen betreft. Hiermee is het belang van lenzenvloeistof ook meteen aangetoond. 

Water gebruiken als alternatief voor lenzenvloeistof

Een ongelofelijk vaak gehoorde vraag met betrekking tot het gebruik van lenzenvloeistof heeft te maken met het feit of ze kan worden vervangen door water. Het antwoord op deze vraag is een volmondige neen! Het is absoluut geen goed idee om voor het reinigen van jouw lenzen gebruik te maken van gewoon water, integendeel. Dit heeft alles te maken met het feit dat er in gewoon water geen desinfecterende bestanddelen zijn terug te vinden. Daarnaast is het zo dat er in water dat uit de kraan komt onzichtbare micro-organismen zijn terug te vinden. Deze kunnen zich meteen op je lenzen gaan vastzetten. Het mag dan ook duidelijk zijn, gebruikmaken van water als alternatief voor lenzenvloeistof is een bijzonder slecht idee!

Sta ook stil bij het gebruik van je lenzendoosje! 

Gebruikmaken van vloeistof is één ding. Het spreekt immers voor zich dat dit ook op de juiste manier moet gebeuren. Op dit vlak is het belangrijk om de lenzenvloeistof welke zich in het lenzendoosje bevindt nooit meerdere keren te gebruiken. Verwijder de vloeistof elke ochtend na het plaatsen van de lenzen en spoel ze uit met een beetje nieuwe lenzenvloeistof. Tijdens de dag kan je het doosje dan laten drogen waarna je er ’s avonds verse lenzenvloeistof in doet om je lenzen in te laten rusten. Op deze manier ben je altijd verzekerd van het meest optimale onderhoud voor jouw contactlenzen. Op de website van Lens2Day kun je terecht voor een compleet aanbod aan lenzen accessoires.

Gerelateerde artikelen

Back to top button