Trends

Wat zijn de voor- en nadelen van een dynamisch energiecontract?

Voordat we gaan vertellen wat de voor- en nadelen van een dynamisch energiecontract zijn, zullen we eerst uitleggen wat een dynamisch energiecontract ís. Een dynamisch energiecontract is een contract met flexibele prijzen. Deze prijzen zijn gekoppeld aan de gas- en stroom prijzen per uur (stroom) of per dag (gas). Als je een dynamisch energiecontract afsluit, betaal je hetzelfde tarief als wat de energiemaatschappij betaalt. 

Voordelen van een dynamisch energiecontract

 • Je betaalt de daadwerkelijke tarieven van dat moment
  Dit is het grootste voordeel: Je betaalt de daadwerkelijke tarieven van dat moment. Zo konden klanten met een dynamisch energiecontract tussen april en juni 2022 energie (stroom) inkopen tussen de € 0,22 en € 0,38 per kWh terwijl de gemiddelde (Nederlandse) energieprijs op € 0,47 per kWh stond. 
 • Kies de momenten waarop de stroom het goedkoopst is
  Je kunt vaak in de app van je leverancier een grafiekje zien met de tarieven per uur. Je ziet dan welke momenten vooral groen zijn en je kunt hierop je energieverbruik aanpassen. Je verplaatst als het ware jouw verbruik momenten naar de tijden waarop de tarieven voor jou het goedkoopst zijn. Je kunt op deze manier super veel besparen waardoor je optimaal profiteert van een goedkope energierekening. 
 • Je krijgt geld toe als er teveel aan energie is

Het kan soms gebeuren dat er een overschot aan groene energie is, bijvoorbeeld als er heel veel wind is geweest. Dit uit zich in een negatieve stroomprijs. Op deze momenten heb je geluk als je een dynamisch energiecontract hebt, omdat je dan juist geld toe krijgen als je dan stroom verbruikt. 

 • Geen opzegboete, want je zit nergens aan vast

Een dynamisch contract is erg flexibel. Je koopt namelijk geen energie in voor een langere tijd, want met een dynamisch contract wordt de energie niet op lange termijn ingekocht. Hierdoor kun je op elk gewenst moment jouw contract opzeggen, zonder opzegboete. 

Nadelen van een dynamisch energiecontract

 • Je betaalt de tarieven van dat moment
  Wat het grootste voordeel was, is tevens het grootste nadeel: je betaalt de tarieven van dat moment. Breekt er dus een crisis uit waardoor de prijzen omhoog schieten, merk je dit eerder met een dynamisch contract. Even later wordt de prijs ook doorberekend bij variabele contracten.
 • Je hebt een slimme meter nodig

Om heel nauwkeurig jouw verbruik bij te houden, heb je een slimme meter nodig. Als je deze nog niet hebt, moet je deze dus laten plaatsen. Gelukkig zijn er vaak geen kosten verbonden aan het plaatsen. Helaas zijn niet alle meterkasten groot genoeg voor een slimme meter. Hierdoor kan het soms even duren voor deze geplaatst kan worden.

Conclusie

Zoals met alles heeft ook dit voor- en nadelen. Of een dynamisch contract bij jou past, is een keuze die je zelf moet maken. Past het bij je, of niet? 

Gerelateerde artikelen

Back to top button