
Natuurlijk is het niet iedereen gegund om zelf een huis te laten bouwen. Het prijskaartje dat daar aan hangt heeft al snel 7 cijfers voor de komma. Maar als je in de gelegenheid bent dan is het natuurlijk wel heel gaaf om een huis te laten neerzetten dat helemaal aan jouw wensen voldoet. Want dat is meteen het meest belangrijke voordeel. Als je een huis laat ontwerpen door de Woonwensfabriek dan kan daarbij rekening worden gehouden met al jouw persoonlijke wensen. Je hoeft je niet meer te ergeren dat de master bedroom net iets te klein is of dat er geen extra kamer is die je als werkkamer kunt inrichten. En zo zijn er nog tal van voordelen te bedenken als je het ontwerp van je huis zelf in de hand hebt.
Een droomhuis laten bouwen
Een huis dat volgens ontwerp van de eigenaren wordt gebouwd is meestal een vrijstaand huis. Een enkele keer gaat het om een twee-onder-een-kap. Wil je een villa bouwen dan moet er eerst een kavel grond worden gevonden die een woonbestemming heeft. Deze grond moet vervolgens bouwrijp worden gemaakt en dan kan de bouw van je nieuwe droomhuis starten. Houd er rekening mee dat dit allemaal wel even kan duren. Voor de bouw van een huis moet je, vanaf de dag dat je het idee neerlegt bij een architect tot het moment dat je de sleutel krijgt, minstens 2 tot 3 jaar uittrekken.
Een nieuw huis met oog voor duurzaamheid
Wie vandaag de dag een huis laat bouwen ontkomt niet aan duurzaamheid. Veel bedrijven hebben duurzaam bouwen hoog in het vaandel staan en willen uitsluitend werken met materialen die zo min mogelijk belastend zijn. Ook wordt er steeds vaker gewerkt met elektrische machines in plaats van bouwmachines met een dieselmotor. De ontwikkelingen gaan op dit gebied snel. Iets dat ook sterk in opkomst is, is prefab. Een huis wordt niet meer op de bouwplaats steen voor steen opgebouwd. Hele kamers worden in een fabriek geproduceerd en vervolgens naar de bouwplaats getransporteerd. Daar worden de verschillende delen in elkaar gezet en worden verbindingen gemaakt. Op deze manier kan er sneller worden gebouwd, omdat bij het grootste deel van de werkzaamheden geen rekening hoeft te worden gehouden met weersomstandigheden en dergelijke.
Zelf toezicht houden
Als opdrachtgever ben je zelf de opzichter. Dat betekent dat je zelf toezicht kunt houden op de bouw. Als dingen niet goed gaan kun je dat meteen aangeven. Als er vertraging in de bouw optreedt zal de aannemer rechtstreeks met jou overleggen wat hiervan de gevolgen zijn. Je kunt in overleg misschien tot een alternatieve oplossing komen, bijvoorbeeld als bepaalde materialen niet op tijd leverbaar zijn. De architect of de aannemer weet in dat soort gevallen vaak goede alternatieven aan te dragen waardoor de bouw geen of in ieder geval minder vertraging zal oplopen.