Huis

Weg met kalkaanslag: neem een waterontkalker

Al het kraanwater in Nederland bevat kalk. Het valt misschien niet direct op en je zult het, zeker wanneer je het alternatief niet kent, nauwelijks proeven, maar toch is het altijd aanwezig. Na verloop van tijd begint kalk alleen steeds meer op te vallen. Je ziet vlekken bij de kraan. Je glazen worden minder sprankelend. En uiteindelijk, als de kalk lang genoeg aanwezig is, raken je apparaten beschadigd met kalkaanslag. Een waterontkalker helpt je van deze problemen af.

Het gevolg van ‘hard water’

Water waar kalk in zit, noemen we ‘hard water’. Hoeveel kalk er in je drinkwater zit, verschilt per regio, maar al het water in Nederland bevat kalk. Het gevolg van kalk in je leidingwater is dat je er veel onderhoud aan over hebt. Je bent steeds bezig met het ontkalken van je apparaten. Pas wanneer je daarmee start, merk je hoeveel apparaten in huis eigenlijk van water gebruik maken. Je wasmachine en vaatwasser natuurlijk, maar dat zijn niet de enige. Ook je waterkoker en koffiezetter gebruiken dagelijks water en de douche wordt er na veel gebruik ook niet mooier op. Wat kun je hier tegen doen?

De voordelen van een waterontharder

Een waterontkalker kopen zorgt ervoor dat de kalk uit je water verwijderd wordt door middel van een filtersysteem. Kalkaanslag wordt zo gemakkelijk verleden tijd. Het gevolg: geen last meer van verkalking in je apparaten, waardoor deze langer meegaan en je hier minder onderhoud aan hebt. Maar dat zijn niet de enige voordelen van een waterontkalker. Je hebt minder wasmiddel nodig om je was te doen, het is beter voor je huid en apparaten hebben minder energie nodig omdat zij gemakkelijker met kalkvrij water om kunnen gaan. Omdat je minder wasmiddel nodig hebt en apparaten zuinig zijn, heb je door het gebruiken van een waterontharder ook minder kosten. Dat is natuurlijk mooi meegenomen!

Installatie van een waterontkalker

Een waterontharder is in de meeste huizen gemakkelijk te installeren. Je plaatst de waterontharder op de hoofdleiding. Er zijn verschillende waterontkalkers die je kunt kopen, waardoor er altijd een waterontharder in het aanbod zit dat past in jouw huis, bijvoorbeeld in je meterkast. Sommige waterontkalkers komen met een apart zoutreservoir waardoor deze apart van de ontharder te plaatsen is. Waterontharders hoeven bovendien niet bij een stroomaansluiting geplaatst te worden. Waterontharders worden in de meeste gevallen voor je in huis geplaatst, waardoor je hier geen omkijken meer naar hebt. En door het zachte water dat vervolgens door je huis stroomt, scheelt een waterontharder je vervolgens nog meer zorgen!

Gerelateerde artikelen

Back to top button