Huis

10 redenen waarom in bad gaan goed is voor je gezondheid

Story Highlights
  • In bad gaan is gezond!
  • Je slaapt beter
  • Goed voor de gezondheid van je hart

Het is altijd fijn om te lezen dat iets wat ontspannend is om te doen, ook echt goed is voor jouw gezondheid. Dat is nou precies het geval bij het nemen van een bad. Baden hebben een lange geschiedenis, van openbare baden in het oude Rome en het Ottomaanse rijk via het verwarmen van water op de kachel tot de beroemde onsens (natuurlijke geiserbaden) in Japan. Ze zijn al decennia over de hele wereld aanwezig. Er zijn tal van redenen waarom baden door de geschiedenis heen als gezond en heilzaam werden beschouwd, en veel van die redenen houden nog steeds stand.

Dus, wat is er zo speciaal aan het nemen van een bad? Ongeacht de temperatuur van het bad, heeft onderzoek aangetoond dat het nemen van een bad tal van gezondheidsvoordelen heeft voor zowel de geest als het lichaam.

Beter slapen

Vraag je jezelf wel eens af hoe mensen erin slagen om elke nacht acht uur te slapen? Velen van ons hebben om verschillende redenen moeite om in slaap te vallen, zoals werk, gezin en dagelijkse stress.

Onderzoek heeft aangetoond dat een warm bad voor het slapen gaan, kan helpen om een goede nachtrust te krijgen. Deze methode is buitengewoon nuttig omdat onze lichaamstemperatuur ’s nachts van nature daalt, waardoor melatonine (slaaphormoon) wordt aangemaakt en ons beter laat slapen.

Ontspannen in een warm bad en het vervolgens verlaten, zal je lichaamstemperatuur aanzienlijk verlagen, melatonine produceren en je voorbereiden op een lange en comfortabele nacht. Trek dus één tot twee uur voordat je naar bed gaat een warm bad en laat het 10-20 minuten weken.

Adem gemakkelijker

Dompelen in een bad met water dat je borst bedekt en alleen je hoofd dat uitsteekt, heeft bewezen extreme voordelen te hebben voor de longcapaciteit en de zuurstofopname. Zowel de watertemperatuur als de druk op het lichaam hebben invloed op de manier waarop een bad kan helpen.

Warm water zorgt er bijvoorbeeld voor dat jouw hart sneller gaat kloppen, wat betekent dat jouw zuurstofopname beter is en dat de stoom helpt om de slijm in je longen losser te maken wat goed is voor je luchtwegen en je borstkas. Aan de andere kant vermindert koud of lauw water het infectierisico voor mensen met chronische obstructieve longziekte. Beide soorten baden helpen bij het ademen, dus kies degene die bij je past.

Vermindert ontstekingen en verlicht spierkrampen

Het klinkt misschien vreemd, maar een bad nemen in plaats van een douche nemen helpt om ontstekingen na een training te verminderen. Als je vaak traint, begrijp je het belang van rekken. Probeer de spieren te strekken en vervolgens in een warm bad te dompelen. De waterbestendigheid helpt je spieren te ontlasten.

Jouw ontstekingswaardes tijdens een training nemen toe, wat leidt tot ontstekingen als ze niet goed worden behandeld. Gelukkig is een warm bad een gemakkelijke manier om hiervoor te zorgen. De ontstekingsreactie van het lichaam wordt beïnvloed door de stijgende temperatuur, wat betekent dat het ontstekingsproces begint.

Betere hartgezondheid

Als je na een medische ingreep probeert jouw hart gezond te houden of de toestand ervan te verbeteren, kan je dat doen door een bad te nemen. Warme baden versterken de bloedcirculatie in alle delen van het lichaam, waardoor de bloeddikte wordt verminderd en bloedvaten beter presteren. Jouw bloedcirculatie verbeterd al na enkele baden.

Bovendien kunnen warme baden een belangrijke rol spelen bij het bestrijden van hart gerelateerde aandoeningen. Eén van de extra voordelen is een lagere bloeddruk. Het is echter het beste om contact op te nemen met jouw arts voordat je begint met het nemen van regelmatige warme baden om eventuele bijwerkingen te voorkomen.

Revitaliseert de huid

Of je huid nu geïrriteerd is of gewoon een goede vocht inbrengende sessie nodig heeft, een warm bad helpt je huid te revitaliseren. Bovendien kan het toevoegen van etherische oliën (lavendel, kokosnoot of olijfolie) de extreem droge huid helpen kalmeren. Bovendien zijn deze oliën geweldig om te ontspannen.

Als je jouw huid wilt hydrateren dan is het goed om een heet bad te nemen. De hete lucht zal je poriën openen, waardoor je gaat zweten, wat leidt tot een natuurlijke reiniging. Als jouw huid op de één of andere manier geïrriteerd is, doe het dan niet. Wacht in plaats daarvan tot het is afgekoeld en neem dan een ontspannende bad.

Aan de andere kant, als je je huid strakker wilt maken en zweten wilt verminderen, kies dan voor een koud bad. Het zorgt nog steeds voor een optimale hydratatie, maar met verschillende voordelen.

Dit zijn de voordelen van het nemen van een bad. Ben jij op zoek naar een nieuw bad? Zorg dan dat je je goed oriënteert, zodat jij het ideale bad kunt vinden dat past bij je wensen en je badkamer.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button