Health

3 Tips om jezelf te trainen om 5 kilometer hard te lopen

Story Highlights
  • Loop samen!
  • Maak een playlist waar je energie van krijgt
  • Koop goede en leuke kleidng

Heb je met jezelf afgesproken nu écht te gaan trainen zodat je over enkele maanden moeiteloos 5K kunt lopen? Of misschien zelfs 10K? Dan is een goede – mentale – voorbereiding nodig. In dit artikel geven we je 3 tips zodat je snel en met zo weinig mogelijk spierpijn kunt trainen om je eerste ‘halve marathon’ te lopen. 

Loop samen met een vriend(in) of familielid

Veel getrainde lopers vinden het fijn om alleen te hardlopen, maar als je net start, kan het fijn zijn om niet alleen te moeten lopen. Bovendien is motivatie niet echt te vertrouwen. De ene dag kan je heel gemotiveerd zijn, de andere dag net niet. Als je voor jezelf een doel hebt gezet, zoals ‘over 8 weken kan ik zonder problemen een 5K lopen’, dan is het belangrijk dat je hier genoeg voor oefent. Denk aan 2x per week lopen. Een afspraak hebben met iemand kan helpen om dan ook écht te lopen, ook als je geen zin hebt of als het weer wat minder is. 

Wil je toch liever alleen hardlopen? Dan kun je kiezen voor een ‘start to run’-app. Deze apps zijn ook zo opgebouwd dat je geregeld notificaties krijgt, zodat je toch sneller je loopschoenen aantrekt op een dag als je écht geen zin hebt. 

Maak een energie-playlist

Hardlopen kan heerlijk zijn, maar soms is trainen voor een 5K echt een werkje. Om jezelf tijdens het lopen energiek te houden, kan een goede playlist helpen. Wist je dat bepaalde beats je motiveren om sneller te gaan en door te bijten? Niet voor niets dat je op Spotify hele workout-playlists vindt! Als je liever zelf je playlist maakt, raden we je aan om liedjes toe te voegen die jou motiveren én meer dan 120 beats per minute hebben. 120 tot 125 bpm wordt over het algemeen aangeraden voor een jogsessie; als je nog harder wilt lopen, is muziek met 140 tot 145 bpm ideaal. Van Bruce Springsteen’s “Born To Run” tot Ricky Martin’s “She Bangs”; er zijn genoeg leuke nummers te vinden met een stevig aantal beats per minute. 

Koop een leuke sportoutfit

Als je geïnvesteerd hebt in een leuke sportoutfit met kwalitatieve loopschoenen, is dat een stok achter de deur om ook geregeld te sporten. Anders is het zonde van het geld! Bovendien kan het helpen om meteen je sportoutfit aan te doen als je van plan bent om te sporten. Als je dan op de bank blijft hangen, voel je je vast schuldig. Ga je voor het eerst hardlopen? Investeer dan in goede sportschoenen, handige steunkousen/compressiekousen die je bloedsomloop verbeteren waardoor jij langer kunt lopen en een sportlegging en – shirt. 

Veel succes met hardlopen! Die 5K wordt een eitje! 

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button