Huis

4 tips om jouw dak goed te onderhouden

Als jij een koophuis hebt, is het onderhoud van de gehele woning jouw verantwoordelijkheid, zowel van binnen als van buiten. Wanneer je net een huis hebt gekocht, is het soms nog even wennen en weet je misschien nog niet zo goed wanneer je wat moet onderhouden. Een van de dingen die vaak vergeten wordt, maar eigenlijk wel heel belangrijk is, is het onderhoud van het dak. En dan hebben we het niet alleen over het schoonmaken van de dakgoten. In dit artikel geven we je 4 tips voor het onderhouden van je dak!

1. Bekijk je dak minimaal 2 keer per jaar kritisch

Het is altijd aan te raden om je dak minimaal 2 keer per jaar kritisch te inspecteren op eventuele afwijkingen of beschadigingen. Vooral voor en na de herfst is dit goed om te doen. In dit seizoen hebben dakwerken namelijk nogal wat te verduren. Er vallen een hoop bladeren, die in de dakgoot terecht kunnen komen en verstoppingen veroorzaken. Daarnaast kan de vochtige lucht leiden tot algen of schimmel, of zelfs mos. Zoek tijdens het inspecteren naar losse of beschadigde dakpannen of een verkleuring in het dak. 

2. Dakgoten controleren en schoonmaken 

Je dakgoten moet je goed schoonhouden, want anders kun je last krijgen van verstoppingen en water dat op je dak blijft liggen. Dit is de enige manier om een goed afwateringssysteem te blijven houden. Mocht het water tegen worden gehouden door obstakels in de dakgoten, zoals bladeren, dan kan dit op den duur zelfs voor lekkages zorgen. 

3. Repareer jouw dak altijd op tijd 

Als er beschadigingen zijn aan je dak, is het belangrijk dat je deze zo snel mogelijk repareert of laat repareren. Doe je dit niet, dan wordt de kans op lekkages of verdere schade alsmaar groter. Bij kleine beschadigingen kun je de reparatie wellicht zelf uitvoeren, maar als je twijfelt raden we je altijd aan om een vakman in te zetten voor het repareren van je dak. Zo weet je 100% zeker dat het goed gebeurt en dat je geen risico meer loopt op lekkages in je dak!

4. Mos en algen weghalen 

Na de herfst is de kans op mos of algen op je dak relatief groot. Dit kan ervoor zorgen dat jouw dak veel minder lang meegaat en uiteindelijk beschadigd raakt. Zorg dus dat je na het najaar altijd even checkt of er geen mos of algen te vinden zijn op je dak. Is dit wel het geval, zorg dan dat je het zo snel mogelijk weghaalt. Dit kun je eenvoudig doen met behulp van een hogedrukspuit of met speciale reinigingsproducten van de bouwmarkt. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button