Huis

Zelf je schoorsteen vegen: Mag dat en is dat verstandig?

Voor de verzekering is het belangrijk dat jij jouw schoorsteen minimaal 1 keer per jaar schoon laat maken, zeker als je gebruik maakt van een houtkachel of een andere soort kachel of openhaard. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je weinig tot niets uitgekeerd krijgt als er brand ontstaat in jouw woning. Dat wil je uiteraard niet riskeren, maar wat nu als alle schoorsteenvegers bij jou in de buurt geen tijd hebben? Mag je dan zelf jouw schoorsteen vegen? In dit artikel vertellen we je er alles over!

Waarom jaarlijks je schoorsteen vegen? 

Het is in Nederland niet verplicht om jaarlijks je schoorsteen schoon te laten maken, maar in sommige gevallen is het wel nodig om goed verzekerd te zijn tegen brand. Het is ook zeker verstandig om jouw schoorsteen zeker 1 keer per jaar te laten reinigen, om diverse redenen: 

  • Veiligheid: Een schone schoorsteen geeft een veel kleiner risico op brand in de schoorsteen. Ook is de kans op C02 vergiftiging kleiner. 
  • Verzekering: Gebruik jij jouw openhaard of houtkachel regelmatig? Als jij jouw schoorsteen dan niet ieder jaar schoon laat vegen, kan het zijn dat je niet verzekerd bent bij een huisbrand. Wees hier dus heel voorzichtig mee en lees de kleine lettertjes van jouw verzekering!
  • Lagere energiekosten: Als jouw schoorsteen schoon is, werkt hij efficiënter. Hij verbruikt ook minder brandstof, waardoor je langer kunt stoken met minder hout of kolen. 
  • Milieuvriendelijk: Een schone schoorsteen is minder schadelijk voor het milieu. Er komen dan namelijk minder schadelijke roetdeeltjes en fijnstofdeeltjes in de lucht. 

Zelf je schoorsteen vegen of dit laten doen? 

Aangezien het schoonmaken van je schoorsteen in ons land niet verplicht is, mag je het ook gewoon zelf doen. Toch raden we mensen altijd aan om dit te laten doen door een specialist, zoals De Schoorsteenbrigade. Het zelf reinigen van je schoorsteen bespaart je geld, maar de verzekering neemt hier niet altijd genoegen mee. De prijzen van een schoorsteenveger verschillen nogal, dus misschien kun je bij jou in de buurt wel een voordelige vakman vinden. Dit is altijd beter dan het risico lopen dat je het niet goed hebt gedaan. Er zijn schoorsteenvegers die een onderhoudscontract aanbieden, wat vaak erg gunstig uitpakt. Je betaalt dan een bepaald bedrag per maand of per jaar en hiervoor komt de schoorsteenveger op afgesproken momenten jouw schoorsteen schoonmaken en onderhouden. Naast het kostenplaatje is dit ook gunstiger omdat je niet steeds losse afspraken hoeft te maken met vakmensen. Het kan soms namelijk erg lastig zijn om iets af te spreken, zeker in drukke periodes voor schoorsteenvegers. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button