Trends

4 tips voor een gezond ontbijt

Het ontbijt wordt vaak de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. Toch vinden veel mensen het lastig om goed te ontbijten, zeker als ze fulltime werken en ‘s ochtends al vroeg moeten vertrekken. Helaas is het mede hierdoor in onze cultuur geslopen dat we het ontbijt nogal wel eens laten schieten. Dat is jammer, want een gezond ontbijt kan je helpen om veel productiever aan je dag te beginnen. Maar wat maakt een ontbijt nu eigenlijk gezond? In dit artikel geven we je 4 tips voor een gezond ontbijt!

1. Maak gebruik van fruit

Probeer altijd fruit toe te voegen aan je ontbijt. Fruit is licht op de maag en geeft je toch veel energie. Als volwassene moet je 2 stukken fruit eten op een dag, maar helaas halen de meeste volwassenen in Nederland dit niet. Door fruit vast in je ontbijt op te nemen, kun je zorgen dat je dit wel iedere dag haalt. Mocht je maag in de ochtend niet veel kunnen hebben, dan kun je ook alleen een stuk fruit als ontbijt nemen, zoals een kiwi of een banaan. 

2. Variatie is altijd het beste

Net als bij alle andere maaltijden die je op een dag eet, is variatie in je ontbijt altijd een goed idee. Eet niet iedere dag hetzelfde, want dan ben je er snel op uitgekeken. Daarnaast is het makkelijker om gezond te blijven als je gevarieerd eet. Eet bijvoorbeeld de ene dag yoghurt met fruit en granola en de andere dag rijstwafels met pindakaas en banaan. Heb je weinig tijd voor het maken van je ontbijt of vind je het lastig om te blijven variëren? Je kunt je ontbijt bestellen voor drukkere dagen, wist je dat? Dat scheelt je een hoop tijd en je eet sowieso gevarieerd in de ochtend!

3. Zorg voor veel vezels en volkoren granen

Als je lang op je ontbijt wil kunnen teren, is het belangrijk dat jouw ontbijt veel vezels bevat. Vezels zijn erg belangrijk voor de spijsvertering en zorgen voor een vol gevoel. In volkoren granen zitten veel vezels, denk bijvoorbeeld aan brood of roggebrood. Maar vezels vind je ook in fruit. Als je zoveel mogelijk vezels binnen wil krijgen, eet het fruit dan in zijn geheel en niet als smoothie. 

4. Ontbijt maken als je weinig tijd hebt 

Heb je ‘s ochtends weinig tijd om een ontbijt te maken? Dan kun je de avond van tevoren al een lekker en gezond ontbijt klaarzetten met overnight oats. Het enige dat je ‘s ochtends dan hoeft te doen is de koelkast opentrekken en ontbijten. Je kunt er voor kiezen om je ontbijt mee te nemen naar je werk en het daar op te eten. Sla het ontbijt in ieder geval niet over!

Gerelateerde artikelen

Back to top button