Huis

Het belang van een goede nachtrust en veilige slaapomgeving

Een goede nachtrust zorgt voor een fijne dag. Kinderen die uitgerust zijn hebben meer energie, komen beter tot spel en kunnen zich beter concentreren. Daarnaast  hebben ze het vermogen om beter om te kunnen met veranderingen, onverwachte situaties en slaan ze meer op van wat ze om zich heen zien en wat ze geleerd wordt. Goede slaap heeft heel veel belangrijke effecten op de ontwikkeling van een kind. Ditzelfde geldt ook voor volwassenen, een goede nachtrust zorgt echt voor een productievere en bovendien een positievere dag. Je kunt meer prikkels aan en dingen beter relativeren wanneer je goed uitgerust bent.

Een fijne slaapplek voor jouw kindje

Veel kinderen vinden het fijn om lekker bij hun vader en moeder in het grote bed te slapen. De geborgenheid en aanwezigheid van de ouders stelt de kinderen gerust. Wanneer kinderen ouder worden gaan ze steeds vaker naar hun eigen bed, het hebben van een eigen plekje is belangrijk voor een kind. Hierbij kun je als ouder je kind begeleiden door ze de veiligheid te bieden in hun eigen slaapkamer. Het hebben van vaste patronen en objecten zoals bijvoorbeeld een knuffel of een speciaal dekentje kan je kind hierbij helpen.

Het bed zelf speelt hierbij ook een belangrijke rol voor je kind. Het is belangrijk om goed te kijken naar wat je kind nodig heeft, een heel klein kindje in een mega groot bed dat vaak niet fijn is voor kindjes. Kies daarom een goed moment om de overstap van ledikant naar een kinderbed te maken, een cloud bed is een leuke manier om de overstap te maken naar een groter bed. Dit bed geeft door de opstaande randen toch nog die geborgenheid en veiligheid van het ledikant, maar doordat je kind er zelf in en uit kan stappen is het wel echt een ‘’grote jongens en meiden bed’’  Ook een kinderbed huisje is een populair bed, kinderen zijn er gek op. Stiekem willen we er toch allemaal één? Je kunt het kinderbed huisje helemaal zo aankleden dat hij precies past bij de stijl en inrichting van de kinderkamer. Veel ouders kiezen ervoor om  stoffen slingers aan het bed te hangen, dit geeft een knus effect. Als je kind nog met een nachtlampje slaapt dan is het ook leuk om lampjes aan het bed te hangen, er zijn veel lampjes verkrijgbaar die werken op batterij. Dit is een veilige manier om te gebruiken in de kinderkamer aangezien de lampjes niet op stroom werken, de batterijen zitten afgesloten in een doosje dus ook hier kunnen de kinderen niet bij. 

Wanneer je kind toe is aan een groter bed kan het helpen om samen met je kind op zoek te gaan naar een nieuw bed en bijpassend beddengoed. Als je je kind betrekt in dit proces, dan maakt dit de overstap naar een ander/ eigen bed makkelijker. Je kind is op deze manier veel meer onderdeel van het proces en heeft zelf ook een eigen inbreng. Dit zorgt ervoor dat je kind ook een eigen ‘’verantwoordelijkheid’’ heeft in het hele proces, je kind zal enorm trots zijn dat hij/zij in zijn eigen, zelf uitgekozen, nieuwe bed slaapt!

Gerelateerde artikelen

Back to top button